Вт, 2024-03-19, 05:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:13
Комітет захисту української мови створила українська інтелігенція
Інші останні Політичні новини

300 представників української творчої інтелігенції, політики, юристи, громадські діячі створили Всеукраїнський комітет на захист української мови. Про це сьогодні на прес-конференції повідомили народні депутати Олесь Доній, Юрій Стець, письменники Василь Шкляр, Дмитро Капранов та правозахисник Василь Овсієнко.

Дивитись ВІДЕО акції в день схвалення мовного закону

Презентуючи обєднання та його цілі, Доній зазначив, що воно має на меті об’єднати усі патріотичні сили, носіїв мов так званих національних меншин проти експансії русифікації, передає УНІАН.

"Ми створили комітет не проти російської мови чи мови нацменшин, ми не виступаємо проти жодної іншої мови, ми виступаємо проти русифікації, проти деукраїнізації України. Ми виступаємо на захист усіх мов, які потребують державної і громадської підтримки, а тому звертаємося до народу України створити осередки комітету в кожному регіоні України, в кожному місті, селі", - сказав Доній.

Серед членів комітету - колишні політв’язні Левко Лук’яненко, Мирослав Маринович, Євген Сверстюк; журналісти Мустафа Найем, Вахтанг Кіпіані, Юрій Макаров; музиканти Місько Барбара, Марія Бурмака, науковці Вячеслав Брюховецький, Володимир Вятрович; письменники Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Брати Капранови та інші.

До комітету також увійшли представники із різних областей та міст України, а також представники із інших країн: Чехія, Франція, Росія, США, Німеччина, Канада.

Як заявив Шкляр, "у нашому комітеті ми ще створимо підкомітет із захисту російської мови від таких людей як пани Колесніченко та Ківалов". "Цей список перших трьохсот, ми сподіваємося, що він буде багатотисячним", - наголосив письменник.

За словами Овсієнка "на жаль, ми сьогодні перебуваємо в Україні зі своєю мовою, яка фактично перебуває у меншині". На підтримку цієї думки Стець зауважив: "Мову треба сьогодні рятувати, бо ми втратимо державу. А на рятування держави не запрошують: хочеш - вставай і йди". "Однак я би дійсно хотів, щоб цей рух став аполітичним", - додав він. Підтримуючи позицію колег, Капранов закликав бойкотувати видавництва, афільовані до певних політиків, які голосували за мовний законопроект.

"Наше видавництво "зелений пес" уже розірвало угоди з видавництвами, які належать проросійським олігархам. Наприклад, із Зубоновим", - сказав Капранов. Він повідомив, що їхнє видавництво оголосили своєрідний економічний бойкот подібним видавництвам. Крім того закликав і інших долучитися до нього.

Зазначимо, 5 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про засади державної мовної політики" (№9073), внесений "регіоналами" Колесніченком та Ківаловим, який узгоджується з Європейською хартією регіональних мов і мов меншин.

Опозиціонери, низка експертів та громадських активістів переконані, що цей законопроект розширює сферу офіційного застосування російської мови, ледь не надаючи їй статус другої державної.

У ПР обіцяють у разі неухвалення закону про мовну політику домагатися прийняття двомовності в Конституції. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає надання російській мові статусу державної утопією. А в Кабміні впевнені, що влада України не піде на двомовність.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1258 | Додав: adminA | Теги: Українська інтелігенція, Комітет захисту української мови | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]