Вт, 2024-03-19, 12:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:11
Le Monde: Україна на шляху "путінізації"
Інші останні Іноземна преса про Україну

Україна, яка лежить на стику ЄС і колишньої радянської імперії, паралізована: її економіка так і не відновилася після кризи 2008 року, її зовнішня політика заплуталася між Брюсселем і Москвою, її внутрішньополітична сцена нагадує кепський серіал, пише Le Monde.

"Через двадцять років після здобуття незалежності країні невідомий консенсус, - констатує кореспондент Марі Жего. - Гірше того, після вступу на посаду президента Віктора Януковича Україні, яка встала на шлях "путінізації", загрожує ізоляція. Чотири міністри попереднього уряду перебувають за ґратами за звинуваченням в розтратах та зловживанні владою".

Як сталося, що плюралізм і свобода слова виявилися недоречні в країні, де сталася Помаранчева революція? Ті "помаранчеві", котрі прийшли до влади, розчарували, й електорат повернувся до "блакитних": тепер вся влада зосереджена в руках Партії регіонів - "успішного холдингу, очолюваного олігархами з "донецького клану", пише газета. На ключові посади призначено представників Донецька, але віднедавна доводиться рахуватися і з кланом самого президента, чий старший син Олександр, успішний олігарх, готується стати його наступником, зазначає автор. "В Україні, всупереч поширеній думці, свободи не більше, ніж у Росії, опозиція позбавлена ​​реального впливу, правосуддя не незалежне, поняття власності не існує", - переконаний коментатор єдиного незалежного телеканалу TVi Віталій Портников.

"Давно закорінена корупція набула системного характеру. Все купується: вступ до вишу, водійські права і навіть депутатські мандати, що виставляються на торги за ціною від 1 до 5 млн доларів. Політика перетворилася на мистецтво продатися якомога дорожче, про що свідчить мінливість парламентарів. Найменший регіональний керівник повинен платити хабар своєму начальникові в Києві, коли отримує бюджетні гроші на ремонт дороги чи будівництво нової школи. Основним джерелом закордонних інвестицій є Кіпр: насправді в країну повертаються гроші олігархів, заховані в офшорах. Залучити справжніх інвесторів - складне завдання", - зазначає газета.

"Пострадянська система віджила себе, - переконаний Портников. - Як і в СРСР на початку 1980-х, коли було очевидно, що нічого не працює, дні режиму полічені". Політолог Володимир Фесенко з київського центру "Пента" зазначає, що в суспільстві переважає розчарування, а довіра до політиків - на найнижчому рівні. Як зазначає видання, у президента Віктора Януковича дар дратувати громадську думку: "Він уявив себе королем!" - обурюється Анатолій, змушений щоранку стояти по 45 хвилин у заторі, щоб пропустити президентський кортеж.

Тим не менш, країна не втратила охоти до політичних фейлетонів: "У 2005 році суперечки президента Ющенка з прем'єр-міністром Тимошенко сприймалися як розлучення в сім'ї, за ними пильно стежили. Сьогодні факт побиття ув'язненої Юлії тюремником сприймається як нагадування про насильство над жінками в сім'ї", - коментує Фесенко. Останнім епізодом української політичної саги стала бійка в парламенті через проект закону про мову. Надання російській мові статусу другої державної було однією з передвиборних обіцянок Віктора Януковича, однак проект закону провалився. "Проблема російської мови важлива з погляду Москви, але тут людям наплювати, це другорядне питання", - визнає Портников. Якщо поділ на "помаранчевих" і "блакитних" є реальним, то мова не є проблемою: в Україні розмовляють і українською, і російською.

Попри все, очікування населення змінюються швидше, ніж ВВП країни, переконаний економіст Олександр Пасхавер. Є попит на нове покоління політиків, не таких неорадянських, як ті, котрі фігурують на сьогоднішній політичній сцені. В очікуванні реформ всі погляди звернені до Євросоюзу. Той факт, що Янукович посварився з Брюсселем через поводження з Юлією Тимошенко, зробив його ще більш непопулярним. Всі в Києві розуміють, що донецький клан тягнеться до Європи, щоб легалізувати свій бізнес і отримати притулок від ненажерливих російських колег, однак він не має наміру відмовлятися ні від непрозорості, ні від феодалізму - двох стовпів свого існування. "Ми боїмося залишитися поза європейською сферою, - визнає експерт Василь Юрчишин. - Якщо Європа піде, а Росія спробує відновити СРСР, що стане з нами?"

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1060 | Додав: admin | Теги: путінізація, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]