Пт, 2024-04-26, 12:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:55
На Херсонщині силовики оточили підірвані ЛЕП для доступу до них ремонтників. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

У Херсонській області відбулися сутички між правоохоронцями та активістами акції "Блокада Криму", які перешкоджають ремонту опор лінії електропередач у Крим. Про це повідомив журналіст Осман Пашаєв на своїй сторінці в Фейсбуці.

"Міліція на чолі з Ківою (керівник підрозділу Національної поліції Ілля Ківа - ред) штурмують учасників блокади Криму, які не дозволяють відновити лінії електропередач на півострів. Ілля Ківа і 70 озброєних автоматників з Нацгвардії і батальйону "Херсон" штурмують учасників акції блокади на Чаплинці. Комендант наметового містечка Ділявер-ага сидить всередині однієї з опор. Автоматники оточили все навколо", - написав Пашаєв.

Пізніше він повідомив, що Ківа повів автоматників на 50 метрів від електроопор на Чаплинці і проводить переговори один на один з одним з лідерів активістів Лєнуром Іслямовим.

Також увечері 21 листопада Айдер Муждабаєв повідомив у своєму Facebook, що біля завалених опор ЛЕП кримськотатарські активісти, які намагаються перешкодити їх відновленню, оточені збройним спецназом.

"Обстановка напружена до межі, в будь-який момент може статися кровопролиття. Лідери кримських татар намагаються зв'язатися з президентом і главою МВС з тим, щоб не сталося непоправного", - зазначив він.

"Силовики хочуть відтіснити учасників блокади від ліній електропередач. За словами очевидців, вже кілька кримських татар постраждали. Силовики не стріляють, але б'ють прикладами автомата, у тому числі й жінок. Протистояння триває, на місце зіткнення продовжують прибувати кримські татари, що живуть у Херсонській області", - повідомив у Facebook Шевкет Наматуллаєв.

За словами Муждабаєва, о 19:00 кримськотатарські активісти в Києві планують почати акцію протесту під адміністрацією президента на вулиці Банковій "з вимогою не допустити кровопролиття" на Херсонщині.

У свою чергу Ківа в ефірі телеканалу "112.Україна" повідомив, що дві опори на Чаплинському напрямку в аварійному стані і в будь-який момент можуть впасти, а протестувальники знаходяться від них в катастрофічній близькості.

"Наше завдання - дати можливість ремонтним групам провести ремонтні роботи", - повідомив він.

Ківа додав, що зазначені ЛЕП поставляють електроенергію також в Херсонську і Миколаївську області.

"Дані дії спрямовані і проти України. Потрібно відокремлювати мух від котлет: або ми працюємо проти противника, або проти українського народу. Якщо ці стовпи впадуть, можуть постраждати мирні громадяни", - зазначив Ківа.

Він підтвердив, що місце можливого падіння опор оточено правоохоронцями: "Це мій підрозділ вийшов в зону можливого падіння і оточив цю територію, щоб дати можливість технікам приїхати і заварити ці стовпи".

Як повідомлялося, в п'ятницю, 20 листопада, близько 9:00 ранку невідомі пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть в Крим, у Генічеському та Чаплинському районах Херсонської області.

Того ж вечора управління Служби безпеки України в Херсонській області визначило коло осіб, підозрюваних у мінуванні та підриві двох опор ЛЕП. Небезпечні ділянки оточені співробітниками поліції та особовим складом батальйону "Херсон".

У суботу зранку бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли під охорону пошкоджені опори лінії електропередач, що ведуть до Криму.

Керівники громадянської акції кримських татар та громадських активістів по торговому блокуванню Криму, що виступають за припинення поставок електроенергії на півострів, заявили про свою непричетність до підривів.

Координатор акції по блокаді Криму Ленур Іслямов заявив, що учасники громадянської акції блокади Криму мають намір блокувати ремонт пошкоджених опор ЛЕП.

"У цьому братимуть участь кримськотатарські активісти, "Автомайдан", батальйон "Айдар" і "Правий сектор"... Штаб "громадянської блокади" Криму зараз знаходиться тут, і ми будемо блокувати ремонт на всіх чотирьох лініях", - сказав він.

За словами Іслямова, пошкоджено чотири лінії електропередач, з них "ще дві лежать".

"Це (підрив) міг зробити хто завгодно, але ми до цього відношення не маємо. Ми будемо блокувати, бо нам цікаво брати участь у самому процесі блокування, а не в процесі підривів", - сказав Іслямов.

"Українська держава повинна була самостійно обмежити постачання електроенергії до Криму", - додав він.

При зіткненні активістів з поліцією постраждала журналістка ATR

На адміністративному кордоні з Кримом при виконанні своїх професійних обов'язків побили кореспондента ATR Гульсум Халілову.

Про це ввечері 21 листопада повідомив Айдер Муждабаев на Фейсбук.

Раніше Ленур Іслямов, який на Херсонщині бере участь у блокаді Криму, заявив, що під час сутичок з правоохоронцями "більше за всіх постраждали молоді дівчата і жінки".

"Ми вже відбили другу атаку. ... Тут вже під'їхала Нацгвардія, яку теж готуються "спустити" (на нас)", - заявив Іслямов.

Він також заявив, що "ми (активісти) хочемо припинити годувати тих, хто мучить там (у Криму) кримських татар, хочемо припинити годувати окупанта".

"Майдан не закінчився, він зараз - тут. І тепер "Беркут", який переодягнувся в нову форму, штурмує мирних громадян. Якщо тут сьогодні проллється хоч одна крапля крові - ніколи, як своїх власних вух, не бачити Україні Криму", - додав Іслямов.

ЗМІ: сторонам конфлікту вдалося знайти компроміс

Керівник підрозділу протидії нарокопреступності МВС України Ілля Ківа спростував інформацію про наявність постраждалих від дій правоохоронців протестувальників.

"Всі заяви про побитих протестувальників повна провокація і брехня, підтвердження найближчим часом ви почуєте від самих протестувальників", - написав він у своїй сторінці в Фейсбуці.

Як повідомляє інтернет-видання "Крим.Реалії", супротивникам ремонту електроопор і співробітникам правоохоронних органів вдалося домовитися. Учасники акції "Громадянська блокада" Криму пустили до опор співробітників "Укренерго", щоб ті провели заземлення. Інші роботи енергетики проводити не будуть.

У відповідь озброєні співробітники правоохоронних органів зняли оточення біля повалених електроопор. Коли вони покидали місце, учасники акції скандували: "Слава Україні!". Разом з тим, активісти блокади встановили тут намет і не мають наміру розходитися.

У той же час, за словами Ківи, всі учасники акції вже покинули зону можливого ураження, повідомляє ЛІГА.net.

"Конфлікт вже врегульовано. Конфлікт полягав у тому, що активісти перебували в зоні можливого ураження при падінні пошкодженої електроопори, за якою зараз подається електрику в 350 тис Вольт. Зона ураження - півкілометра. Вітер здіймається, і опора може впасти. Щоб уникнути людських жертв була поставлена ​​і виконана задача по виведенню протестувальників із зони ураження", - сказав Ківа.

Замість того, щоб прислухатися до народу, ми отримуємо від влади зовсім іншу реакцію - Джемілєв

Лідер кримських татар, нардеп Мустафа Джемілєв заявив, що виступає проти можливих зіткнень кримськотатарських активістів з поліцією на території Херсонської області та зазначив, що правоохоронці "повинні подумати про адекватність своїх дій".

Про це Джемілєв заявив в ефірі одного з телеканалів України, пише "Українська правда".

Говорячи про конфлікт у Херсонській області, він зазначив: "Я противник того, щоб між учасниками "блокади Криму" і правоохоронцями відбулися зіткнення".

"Але і правоохоронці повинні подумати про адекватність своїх дій щодо дійсно патріотично налаштованих своїх співгромадян", - зазначив він.

Джемілєв нагадав, що питання про необхідність блокади Криму, в т.ч. - енергетичної (скасування договору про постачання електроенергії), питання скасування закону про вільну економічну зону в Криму - озвучувався багато разів, в т.ч. - в ефірі.

"Кілька днів тому ми проводили конферецію, показували документи, наводили докази того, який ущербний для України договір був підписаний (на поставку електрики), і чому він не повинен бути пролонгований, як про це говорить глава Міненерго (Демчишин)", - зазначив він.

"Практично ж нічого не робиться у нас в країні для того, щоб захистити нашу територіальну цілісність в сенсі повернення Криму. Хто переважно про це говорить скрізь і щось робить - це кримські татари. Коли вони виступили з ініціативою блокувати Крим, цю ідею підтримала фактично вся країна... Але по соціології у нас приблизно 16% проросійськи налаштованих громадян. Але більше 45% - "за", - зазначив він.

"У цій ситуації замість того, щоб керівництво (країни) прислухалося до ініціативи (кримських татар), ми отримуємо якусь зовсім іншу реакцію", - додав Джемілєв.

"Україна опинилася в пастці - ми уклали договір, нехороший, ущербний договір. Але ми його продовжуємо дотримуватися. Треба ж мати якусь мужність, провести розслідування - коли і як ця угода була укладена, і покласти цьому край. Але цього не робиться" , - зазначив Джемілєв.

Як відомо, 20 вересня почалася безстрокова акція блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована лідерами кримських татар. Активісти "Громадської блокади Криму" вимагають припинення поставок електроенергії на анексований півострів, щоб "окупанти переглянули свої дії" проти України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 871 | Додав: adminA | Теги: ремонтники, Херсонщина, Силовики, підірвані ЛЕП, доступ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]