Вт, 2024-03-19, 07:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:34
На підприємців чекають нові правила роботи з 1 липня
Інші останні Економічні новини

З 1 липня почне діяти законопроект №9661 - зміни в Податковий кодекс України. Автор - Віталій Хомутинник, народний депутат, голова профільного комітету ВР. У документі є ті покращення, які вкрай необхідні для спрощеної системи оподаткування, пише Дело.

В цьому законопроекті (відтепер уже законі) був тільки один нюанс, через який закон не підписували - це питання з рентою і з платою за видобуток природних ресурсів. А взагалі щодо Податкового кодексу ніяких зауважень не було в Адміністрації президента.

По загальній системі оподаткування там передбачається право знову відносити збитки на витрати. Це те, що періодично забороняють і знову дозволяють. Там є норма про право відносити на витрати збитки минулих періодів. Також у законі знімається обмеження на те, щоб стати платником податку на додану вартість. Фахівці дивилися і говорили, якщо це запрацює, бізнес зможе ставати платниками ПДВ без проблем.

В законі є те, що стосується абсолютно всіх: скасовується плата за воду, яка була введена Податковим кодексом, - повний абсурд, за воду повинні були платити всі, у кого є вода в офісі. Усі суб'єкти підприємницької діяльності, починаючи з 1 січня 2011 року, зобов'язані були здавати звітність та сплачувати за воду. У новому законі ця норма скасовується.

Також там скасовується норма за зберігання сміття, додана з новим Податковим кодексом. Передбачалося, що екологічний податок платять усі, хто зберігає, утилізує сміття. Щодо поняття "зберігати сміття" податкова дала своє роз'яснення - якщо у вас є смітник і договір зі службою, яка його вивозить, значить, ви певний час сміття зберігаєте. Оплата там - до 10 гривень, невеликі гроші. Але за нездачу звіту або помилку в звітності штраф 170 гривень, потім 510 гривень і так далі.

Цим законом скасована така норма, вона буде стосуватися тільки до тих, хто має ліцензію на переробку сміття, як спочатку і передбачалося.

У законі є ще багато правил, що стосуються спрощеної системи оподаткування. У вже чинному законі передбачається, що безоплатно отримані доходи та послуги вважаються доходами. Коли працювали над законопроектом, всім здавалося, що це нормально - безкоштовно отримав, відніс до доходів і сплатив податок. Але ще торік з'ясувалося, що податківці готують внутрішній документ, який визначатиме, що норма буде використовуватися так: прийшли на перевірку, немає документів на чайник, на стіл, на будь-які інші предмети, значить, це безоплатно отримані товари та послуги. Це передбачало повний облік, всі первинні документи, на все потрібно мати папірець.

Дуже важливо, що ще є в цьому законопроекті - скасування штрафних санкцій за більшістю порушень, що стосуються ведення, в першу чергу, книги обліку доходів. Нові книги були видані наприкінці січня, в лютому, а в деяких регіонах навіть у березні. Люди, які перейшли з фіксованого податку, ще не знають, як правильно вести ці книги.

Завдяки тому, що буде норма про скасування штрафів за 2012 рік - ні в 2013-му, ні в 2014-му за 2012-й вже не оштрафують. Не оштрафують також і за те, що не ті види діяльності у свідоцтві написано, що неправильно ведеться книга обліку доходів і витрат, якщо неправильно обрана група єдиного податку.

Залишилися штрафи за перевищення обороту, за заборонену діяльність, але за облік та документацію відповідальності не буде.

Нагадаємо, з 1 січня набрав чинності закон про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Крім того, зменшилася ставка податку на прибуток підприємств.

Тепер, зокрема, платник податків зобов'язаний допускати податківців до огляду офісу під час перевірок. Крім того, на майно платника податків може бути накладено адмінарешт, якщо у нього є борг і він виїжджає за кордон. На думку суддів, це положення кодексу не містить заборони виїзду за кордон фізичної особи, що має податковий борг.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1055 | Додав: admin | Теги: нові правила роботи, підприємці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]