Сб, 2024-04-20, 00:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:22
Нацгвардії Рада передала функції підрозділів МВС України
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національної поліції" (№ 3387), внесений Кабінетом міністрів. За таке рішення проголосували 294 із 376 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, передає УНІАН.

Цим законом законодавство України приводиться у відповідність до Закону "Про Національну поліцію".

Як заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, вносяться зміни загалом до 54 законів.

Ухваленим законом передаються функції підрозділів МВС підрозділам Національної поліції.

За словами голови Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна, цей закон "є продовженням законопроекту №3225 і так само має технічний характер". За його словами, йдеться про заміну терміна "органи внутрішніх справ" на "Національна поліція".

Крім того, законом замінено у відповідних законодавчих актах слова "міліція" на "Національна поліція", "осіб начальницького та рядового складу органів внутрішніх справ" на "поліцейських, осіб начальницького та рядового складу" тощо.

Згідно із законом, оператори телекомунікацій зобов`язані надавати безоплатний доступ споживачам до телекомунікаційних мереж загального користування для виклику, зокрема Національної поліції за єдиним телефонним номером "112".

Крім того, відповідно до закону, контроль за наявністю договорів обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів здійснюється відповідними підрозділами Національної поліції при складанні протоколів щодо порушень правил дорожнього руху та оформленні матеріалів дорожньо-транспортних пригод.

Національній поліції надається доступ до інформації про державну реєстрацію прав та їхніх обтяжень з Державного реєстру прав.

ВР ухвалила зміни до понад 70 законів та низки Кодексів у зв`язку із ухваленням закону про Нацполіцію

Верховна Рада України ухвалила урядовий закон про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв`язку з прийняттям Закону "Про Національну поліцію" (№3225). За це рішення проголосували 289 народних депутатів із 377, зареєстрованих у сесійній залі.

За словами голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем`якін, законом положення низки законодавчих актів приводяться у відповідність до Закону "Про Національну поліцію".

Законом, зокрема, у Кодексі про адміністративні правопорушення встановлюється, що від імені органів Національної поліції розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право працівники органів і підрозділів Національної поліції, які мають спеціальні звання, відповідно до покладених на них повноважень.

У Законі "Про військовий обов`язок і військову службу", зокрема, визначається, що органи Національної поліції у встановленому законом порядку зобов`язані за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, які ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов`язку, а також надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.

У Законі "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" встановлюється, що особам рядового, сержантського, старшинського та офіцерського складу та деяким іншим особам, які мають право на пенсію за цим законом та звільняються зі служби за станом здоров’я, працівникам міліції (особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ), які станом на момент опублікування Закону України "Про Національну поліцію" проходили службу в органах внутрішніх справ та мали календарну вислугу років не менше п’яти років і до 7 листопада 2015 р. були звільнені зі служби в органах внутрішніх справ, незалежно від підстав звільнення. та продовжили роботу в Міністерстві внутрішніх справ або Національній поліції (їх територіальних органах, закладах та установах) на посадах, що заміщуються державними службовцями відповідно до Закону України "Про державну службу", а в навчальних, медичних закладах та науково-дослідних установах - на будь-яких посадах, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 50% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний рік служби.

Із Закону "Про дорожній рух" виключається положення щодо того, що гарантування безпеки дорожнього руху в Україні покладається на відповідний підрозділ Міністерства внутрішніх справ.

Водночас встановлюється, що джерелами фінансування системи фіксації правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі можуть бути кошти державного та місцевих бюджетів, виділені в порядку та обсягах, передбачених законодавством, кошти приватних інвесторів, у тому числі залучені за моделлю державно-приватного партнерства, залучені кошти, включаючи кредити банків та інших фінансово-кредитних установ, кошти з інших джерел, не заборонених законодавством.

Серед іншого, закон доповнюється статтею щодо повноважень Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Крім того, Закон "Про перевезення небезпечних вантажів" доповнюється статтею щодо компетенції Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції у сфері дорожнього перевезення небезпечних вантажів.

У Законі "Про політичні партії в Україні" визначається, що поліцейські не можуть бути членами політичних партій.

Загалом законом вносяться зміни до Кодексу законів про працю, Кодексу про адміністративні правопорушення, Цивільного та Лісового кодексів, Кримінально-виконавчого та Цивільного процесуального кодексів, Кодексу адміністративного судочинства, Повітряного кодексу, Кримінального процесуального кодексу.

Крім того, зміни вносяться і до понад 70 законів та до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації, затвердженої Законом від 20 лютого 2003 року. Зокрема, це зміни до Законів "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю", "Про Службу безпеки України", "Про оборону України", "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про статус народного депутата України", "Про розвідувальні органи України", "Про боротьбу з тероризмом", "Про Державну прикордонну службу України".

Цей закон набирає чинності з дня його офіційного опублікування, але не раніше дня набрання чинності Законом "Про Національну поліцію".

Зазначимо, 7 листопада набув чинності Закон України "Про Національну поліції". З цього часу міліція в Україні припиняє своє існування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 847 | Додав: adminA | Теги: рада, функції підрозділів МВС України, Нацгвардія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]