Вт, 2024-03-19, 13:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:20
Один із найбільших скарбів у європейській історії знайдено у Британії
Інші останні Новини світу

Один з найбільших в європейській історії скарбів виявили два археологи-аматори на острові Джерсі.

Загальна вага вилучених зі схованки десятків тисяч золотих і срібних монет сягає 3/4 тонни, повідомляє британське інформаційне агентство Press Association.

За оцінками експертів, знахідці понад дві тисячі років. Виявлені монети, що датуються приблизно 50-м роком до н.е., були в обігу у кельтського племені коріозолітів, що населяли північ сучасної Бретані, передає ИТАР-ТАСС.

Науковці вважають, що нечувана сума грошей могла бути зарита французькими кельтами на Джерсі напередодні римської навали - в середині I століття до н.е. легіонери під командуванням Юлія Цезаря підкорювали племена галлів.

Дослідникам поки що складно визначити достеменну кількість монет, адже за минулі століття змішаний з глиною метал злежався так щільно, що нагадує величезний злиток. За попередніми оцінками, ця цифра може коливатися від 30 до 50 тисяч, при цьому нумізмати вказують, що ціна кожної монети сягає 1-2 сотень фунтів стерлінгів. Тож загальна вартість древнього скарбу може становити від 5 млн до 16,5 млн доларів.

Поле в приході Грувіль, розташованому на східному узбережжі Джерсі, давно привертало інтерес місцевих шукачів скарбів. 70-річний Рег Мед, який зробив сенсаційну знахідку разом зі своїм напарником Річардом Майлзом, зізнався, що більш як 30 років намагався виявити в цій місцевості скарб після того, як почув розповіді про монети, знайдені під корінням дерева, вивернутого буревієм із землі.

Поки що невідомо, на яку частину коштів від продажу знахідки музеям можуть претендувати археологи, проте, за словами Майлза, гроші були б для нього лише приємним доповненням до радості від самої знахідки.

"Якби ми займалися цим заради грошей, то кинули б вже багато років тому, - тільки подумати, скільки барахла ми знайшли за ці роки, - зазначив він. - Головне було в тому, щоб знайти ці монети, і дати можливість джерсійцям теж побачити їх".

Раніше археологи, які працюють на розкопках у всесвітньо відомих римських лазнях в англійському місті Бат, виявили великий скарб срібних монет.

А у Баварії (Німеччина) прибиральниця державної бібліотеки в Пассау випадково знайшла в одному зі сховищ унікальну колекцію старовинних монет.

Великий скарб зі срібними монетами часів вікінгів було знайдено на покинутому колгоспному полі в Хар'юському (Harjumaa) повіті поблизу Таллінна.

Перед тим безробітний британець за допомогою металошукача знайшов у чистому полі в графстві Стаффордшир найбільшу в історії Великобританії колекцію золота англо-саксонської доби.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: європейській історії, найбільших скарбів, британії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]