Вт, 2024-03-19, 05:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Офіційно з'явилися нові елементи в таблиці Менделєєва
Інші останні Новини світу

Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії (IUPAC) офіційно затвердив назви 114-го і 116-го елементів таблиці Менделєєва. Елемент №114 отримав назву "Флеровій" і символічне позначення Fl. Елемент №116 буде називатися "Ліверморій" (Livermorium) - Lv.

Таким чином міжнародний союз схвалив найменування, запропоновані на початку грудня 2011 року російсько-американською групою науковців, яка синтезувала ці надважкі елементи, повідомляє Lenta.ru.

Елемент під номером 114 синтезовано в 2000 році під керівництвом академіка РАН Юрія Оганесяна в Об'єднаному інституті ядерних досліджень в Дубні. Елемент 116 отримали там-таки 4 роки опісля.

Рік тому, у червні 2011 року, IUPAC спільно з Міжнародним союзом теоретичної і прикладної фізики офіційно визнав результати фізиків, після чого їм була надана можливість запропонувати власні варіанти найменувань елементів.

Науковці запропонували назвати елементи на честь двох лабораторій, які брали участь у роботі. Флеровій, який до отримання офіційної назви іменували унунквадій, назвали на честь Лабораторії ядерних реакцій імені Флерова, де його синтезовано.

Елемент отримав ім'я Георгія Миколайовича Флерова (1913-1990), радянського фізика, академіка, засновника Об'єднаного інституту ядерних досліджень у Дубні. У 1940 році він відкрив новий тип радіоактивних перетворень - спонтанне ділення ядер урану.

Ліверморій отримав свою назву від міста Лівермора в штаті Каліфорнія, де розташована лабораторія імені Лоуренса, члени якої тривалий час співпрацюють зі своїми колегами з лабораторії Флерова і беруть участь в експериментах з синтезу надважких ядер.

Слід зазначити, що крім флеровія і ліверморія в Дубнинському інституті в різний час були отримані елементи з порядковими номерами 104, 113, 115, 117 і 118.

Зазначимо, що раніше елементам 114 і 116 планувалося присвоїти назви флеровій (на честь легендарного радянського фізика-ядерника Георгія Флерова) і московій. Факт відкриття елементів був офіційно визнаний тільки в червні 2011 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1043 | Додав: adminA | Теги: таблиці Менделєєва, нові елементи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]