Чт, 2024-03-28, 13:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:51
Політологи хвалять вибори у два тури. Результати підрахунку
Інші останні Політичні новини

Офіційних результатів виборів ще немає, але в більшості міст переможці вже приймають поздоровлення. У шести містах з 29 перемагають ті, хто в першому турі посів друге місце, йдеться в сюжеті ТСН.

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" та політолог Олексій Гарань зазначає, що двотурова система - позитивне нововведення, а низьку явку не варто драматизувати. Про це він пише в блозі для часопису "Новое время".

"Ми пам'ятаємо, як у Києві на мерських виборах переміг Леонід Черновецький. Перемога навряд чи б дісталася йому, якби він потрапив у другий тур, оскільки в такому випадку прихильники інших кандидатів об'єдналися б і проголосували за його суперника", - вважає Гарань.

"Сьогодні багато говорять, що другий тур мерських виборів не виправдав себе, оскільки виборці продемонстрували невисоку явку - 34,08%. Проте, коли мова йде про другий рівень місцевих виборів, провальним цей показник не назвеш. Приміром, на місцеві вибори в Європі приходить ще менша кількість людей. Загальна тенденція така, що на президентських і парламентських виборах явка виборців завжди вища, і це стосується не тільки України, а й інших країн світу. Відвідуваність на місцевих виборах нижча, а в другому турі - ще нижча. Це відбувається, зокрема, з тієї причини, що прихильники кандидатів, що не пройшли у другий тур, демотивовані і не йдуть на вибори", - пише політолог.

"Таким чином, сьогоднішні показники відвідуваності на місцевих виборах не варто драматизувати. Висока явка - це, звичайно, показник активності громадян. Тим не менш, коли вони приходять на виборчі дільниці, не знаючи за кого голосувати, і роблять свій вибір спонтанно, це негативно впливає на результати. Часом важливіше, щоб проголосували саме ті, хто зробив свій вибір свідомо", - зазначає експерт.

Гарань вважає, що важливе досягнення цих виборів полягає в тому, що вони конкурентні: "В одних містах ми знали явних фаворитів (Київ, Львів), в інших - зберігалась велика інтрига. Іноді кандидати, які за результатами першого туру посіли друге місце, у другому - вийшли на перше. Причина все та ж - об'єднання голосів прихильників інших кандидатів. І в цьому сутність другого туру".

"Ще одна тенденція - втрата монополії "Опоблоку" в східних і південних областях країни, хоча раніше Партія регіонів панувала тут фактично безроздільно. У даному випадку я б відзначив Запоріжжя, де за результатами другого туру кандидат від БПП Микола Фролов істотно наростив свою підтримку. Якби "УКРОП" підтримав його, то, можливо, він би здобув перемогу над Володимиром Буряком, який вважається протеже Ахметова", - міркує політолог.

"Також була серйозна конкуренція в Павлограді - саме там, де незаконно намагалися скасувати другий тур виборів. У Кривому Розі, де раніше панувала Партія регіонів, кандидати йдуть практично нарівні (розрив лише 400 голосів). Кандидат від "Самопомочі" Юрій Милобог каже, що мали місце великі фальсифікації, тому можуть бути суди та перерахунок голосів".

"Ще один прекрасний результат - перемога в Миколаєві представника "Самопомочі" Олександра Сенкевича, а також драматична конкуренція між Борисом Філатовим та Олександром Вілкулом у Дніпропетровську, де перемогу здобув кандидат від УКРОПу", - пише Гарань.

"Тим часом, в Ужгороді переможцем другого туру став екс-"регіонал" і кандидат від партії "Відродження" Богдан Андріїв. Так що не скрізь їм поставили заслін, а тим більше в таких місцях, які вважаються "вотчинами" регіональних кланів. Можна сказати, що ці вибори ще раз показали необхідність об'єднання сил. Якщо в таборі, який ми традиційно називаємо демократичними силами, не стихають чвари та сварки, все це працює на руку екс-"регіоналам", - резюмує експерт.

15 листопада в Україні відбувся другий тур виборів мерів міст. Голосування пройшло в 19 обласних центрах та 10 містах обласного значення.

Явка становила вкрай низькі 34%. Зазначимо, 26 жовтня дільниці відвідали 46% виборців.

Через низьку активність виборців в "Блоці Петра Порошенка" й "Опозиційному блоці" заявили, що в закон про місцеві вибори в Україні доведеться вносити зміни, оскільки два тури виборів мера у великих містах не виправдали себе.

При цьому експерти і спостерігачі зазначили, що в другому турі місцевих виборів зафіксовано менше порушень виборчого законодавства, ніж під час першого туру.

А президент України Петро Порошенко звернув увагу на європейську ознаку виборів, коли суперники знаходять в собі сили визнавати поразку і вітати переможця.

"Як класно, як здорово, як по-європейськи! Я вітаю Україну з цим вибором громадян", – заявив він.

Попередні результати виборів

КИЇВ

За результатами 100% протоколів районних ТВК чинний очільник столиці Віталій Кличко переміг у другому турі виборів Київського міського голови з 392 614 голосами виборців (66,5%). Суперник Кличка Борислав Береза набрав 197 844 голоси виборців (33,51%).

ДНІПРОПЕТРОВСЬК

Кандидат від УКРОПу Борис Філатов переміг на виборах у Дніпропетровську. За нього у другому турі проголосували 184 874 виборці. Його опонент - представник "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул отримав підтримку 158 752 виборців.

ЛЬВІВ

У Львові за результатами опрацювання 100% електронних протоколів з дільниць, за чинного міського голову Андрія Садового проголосувало 140,942 тис. виборців, або 61,1%. За кандидата від ВО "Свобода" Руслана Кошулинського проголосувало 85,021 тис. виборців (36,86%).

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

В Івано-Франківську, за підрахунком 100% протоколів ДВК, перемогу на виборах міського голови здобув представник ВО "Свобода" Руслан Марцінків. За нього проголосувало 37 714 виборців - 56,47%, за представника "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Ігоря Насалика віддали свої голоси 29 077 виборців або 43,53%.

ЧЕРНІВЦІ

У Чернівцях опрацьовано 100% протоколів дільничних виборчих комісій, що дало підстави встановити офіційні результати повторного голосування. Відповідно до протоколу Чернівецької міської виборчої комісії, міським головою Чернівців обрано Олексія Каспрука (64,47%), Віталій Михайлишин набрав 35,53%.

РІВНЕ

За попередньою інформацією, отриманою під час прийняття Рівненською міською виборчою комісією протоколів про підрахунок голосів виборців із 100% виборчих дільниць, переможцем у Рівному за крісло міського голови став кандидат-самовисуванець Володимир Хомко, який набрав 36 852 голоси виборців. За Хомка голоси віддали 64,21% виборців, за Дмитра Якимця – 32,15%.

ЛУЦЬК

У Луцьку за результатами опрацювання інформації з усіх 83 дільниць міста, перемогу у другому турі мерських перегонів здобув чинний міський голова Микола Романюк. Його підтримало 57% виборців - мешканців обласного центру. Прихильними до Олександра Товстенюка виявилося 43% лучан, які проголосували.

ЧЕРКАСИ

Мер Черкас Сергій Одарич визнав свою поразку у другому турі виборів міського голови. Він оприлюднив результати попереднього підрахунку голосів, згідно з якими, він на 2 тисячі голосів програв своєму опонентові — керівнику обласної організації ВО "Батьківщина" Анатолію Бондаренку. За даними штабу Одарича, загалом у виборах взяли участь 60 256 мешканців Черкас. За Бондаренка проголосували 29 594 виборці, за Одарича — 27 553.

ХЕРСОН

У Херсоні на виборах міського голови переміг самовисуванець Володимир Миколаєнко, якого підтримали 70,51% виборців. За його конкурента, представника "Батьківщини" Владислава Мангера проголосували 15 тис. 697 херсонців (29,48%), що прийшли на виборчі дільниці.

ПОЛТАВА

Мером Полтави переобрано чинного міського голову Олександра Мамая. Він отримав 53 тисячі 390 голосів виборців, що становить 62,9%. Його конкурент, колишній мер Полтави Андрій Матковський (БПП "Солідарність") набрав 37,4% - 31 тисячу 955 голосів.

МИКОЛАЇВ

Крім того, кандидат у мери Миколаєва від "Опозиційного блоку" Ігор Дятлов визнав поразку на виборах до офіційного оголошення результатів. Дані про перемогу підтверджує і штаб кандидата від партії "Самопоміч" Олександра Сенкевича. Станом на 22.50 неділі, 15 листопада, Сенкевич відірвався про свого опонента на 11 447 голосів. За нього проголосували 53 662 виборця, за Дятлова - 42 215.

СУМИ

У Сумах після обробки 100% даних з протоколів з виборчих дільниць з результатом 69,93% перемагає чинний мер Олександр Лисенко. Його конкурент Анатолій Єпіфанов отримав 21 тис. 400 голосів (30,07%).

ЖИТОМИР

За даними паралельного підрахунку штабу кандидата в мери Житомира Сергія Сухомлина від "Блоку Петра Порошенка "Солідарність", він відірвався на 10% від своєї конкурентки Любові Цимбалюк, яка представляє партію "Батьківщина". За результатами підрахунку 56 047 голосів, за Сухомлина проголосували 55,09%, за Цимбалюк - 44,91%.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

У Хмельницькому, за попередніми даними, переміг представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олександр Симчишин, за якого проголосувало більше 42 тисяч жителів міста.

У той же час, за даними видання, за його опонента-самовисуванця, виконуючого обов'язки міського голови Костянтина Чернілевського проголосувало понад 27 тисяч виборців.

УЖГОРОД

Мером Ужгорода став секретар міської ради й колишній "регіонал" Богдан Андріїв, котрий набрав майже вдвічі більше голосів, аніж безпартійний багаторічний міський голова (1994-1998, 2006-2010), підприємець Сергій Ратушняк. Як наголошується на сайті відомства, Андріїв отримав 20 665 голосів (58,49%), Ратушняк - 10 932 голоси (30,94%).

ЗАПОРІЖЖЯ

Мером Запоріжжя обраний самовисуванець Володимир Буряк. Він отримав 123 682 голоси (55,62%), а його суперник, представник партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Микола Фролов - 87 814 голосів (39,49%).

ПАВЛОГРАД

За інформацією Павлоградської міської виборчої комісії, відрив між претендентами на мерське крісло - майже 2%. Новим мером тут став кандидат від "Опозиційного блоку" - Анатолій Вершина. До виборів він працював заступником мера. Вершина набрав 21 тисячу голосів виборців. Його суперником був молодий ветеран АТО, колишній шахтар - Євген Терехов. За нього проголосували понад 14 тисяч місцевих виборців.

БІЛА ЦЕРКВА

Кандидат у мери Білої Церкви Костянтин Єфименко визнав свою поразку на виборах 15 листопада. Переможцем став представник партії "Самопоміч" Геннадій Дикий.

БЕРДЯНСЬК

Мером Бердянська в Запорізькій області став Володимир Чепурний ("Наш край"). Він отримав 21 059 голосів (52,74%), а його суперник, самовисуванець Олексій Бакай - 17055 голосів (42,71%).

ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬК і НІКОПОЛЬ

Міськими головами Нікополя та Дніпродзержинська стали представників партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" Андрій Фисак і Андрій Білоусов відповідно.

За попередніми даними міської виборчої комісії Нікополя, за представника БПП – в. о. міського голови Фисака проголосували 58,83% виборців (або 16 895 тис осіб), за його опонента - представника партії "УКРОП" Дмитра Бичкова - 41,18% (або 11 тис 827 осіб).

Мером Дніпродзержинська із результатом 54,46% голосів, за даними міської виборчої комісії Дніпродзержинська, обрано Білоусова (або 23 тис 135 осіб), який обійшов представника "УКРОПу" Євгена Найду, що набрав 45,54% (або 19 тис. 345 осіб)- дані міської виборчої комісії Дніпродзержинська.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 949 | Додав: adminA | Теги: результати підрахунку, вибори у два тури, політологи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]