Чт, 2024-04-18, 22:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:46
Проект нового Трудового кодексу парламент ухвалив за основу. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект нового Трудового кодексу України.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", таке рішення підтримали 258 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер.

Глава профільного парламентського комітету з питань соціальної політики Людмила Денісова, представляючи проект Трудового кодексу (№1658), зазначила, що вперше будуть регламентовані права та обов'язки як працівника, так і роботодавця - "визначеному праву працівника є відповідний обов'язок роботодавця, і навпаки".

Денисова зазначила, що з пострадянських країн на сьогодні лише Україна не прийняла новий трудовий кодекс. Головними пропонованими новаціями у трудових відносинах, за словами депутата, є те, що в разі можливих суперечностей нормам різних законів про працю, всі неточності трактуються на користь працівника.

Вона також зазначила, що деякі норми проекту кодексу потребують доопрацювання. Народний депутат також підкреслила, що при його підготовці намагалися забезпечити баланс прав і обов'язків працюючої людини, роботодавця та ефективного захисту держави.

Народний депутат зазначила, що проект кодексу передбачає, що укладення трудового договору буде можливо тільки в письмовій формі.

"Що стосується умов оплати праці, у документі встановлений заборона роботодавцю змінювати умови праці в односторонньому порядку, збільшена з 20 до 30% доплата за роботу в нічний час. Зросла з подвійного до потрійного і доплата за наднормові години роботи, підвищено розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення залежно від стажу особи", - розповіла Денісова.

Проектом також передбачено заборону без згоди працівника змінювати умови трудового договору. Тобто, роботодавець не матиме права вимагати від особи виконувати іншу роботу, змінювати умови праці та визначати меншу зарплату.

Стаття 30 законопроекту передбачає, що роботодавець має право контролювати виконання працівниками трудових обов'язків, у тому числі з використанням технічних засобів, якщо це обумовлено особливостями виробництва, обов'язково попередивши працівників про застосування техзасобів.

Разом з тим Денисова заявила, що "проект встановлює, що такий контроль встановлюється при особливостях виробництва, це торгівля і виробництво дорогоцінних металів. Сам роботодавець на свій розсуд не може встановити (технічні засоби для контролю - ред.)". "Якщо він встановлює - буде за це покараний", - сказала вона.

За словами Денісової, проект погодили чотири з п'яти українських профспілок, які представляють 9 млн трудящих. У той же час, новий кодекс будуть доопрацьовувати до другого читання, у тому числі його відправлять у Міжнародну організацію праці для експертного висновку.

Співдоповідачем виступив народний депутат Олександр Дроздик. Він повідомив, що в новому кодексі залишається норма про 40-годинний 5-денний робочий тиждень. Без змін залишається і норма про випробувальний термін, тривалість якого не може перевищувати 3 місяців. У той же час, понаднормова робота буде оплачуватися в триразовому розмірі, на відміну від нинішньої норми про оплату роботи в позаурочний час у дворазовому розмірі.

У пояснювальній записці вказується, що в чинному з 1972 року Трудовому кодексі за минулий час були змінені 235 з 265 статей шляхом прийняття більш як 60 законів. Також існує велика кількість підзаконних нормативно-правових актів, які нерідко вступають у суперечність з актами вищої юридичної сили.

Передбачається, що Трудовий кодекс, у разі його прийняття, набути чинності 1 січня 2016 року.

У свою чергу народний депутат, глава комітету з опитуваннями євроінтеграції Ірина Геращенко (фракція "Блок Петра Порошенка") виступила за включення антидискримінаційної норми в текст законопроекту.

"Ця норма повинна звучати таким чином: забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівноправності і можливості, пряме або непряме обмеження прав працівників незалежно від раси, кольору шкіри, політичних релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, стану здоров'я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов'язків, місця проживання, членства у профспілці або іншому об'єднанні громадян", - зачитала Геращенко.

Проект Трудового кодексу був зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня 2014 під номером 1658. Як наголошується в пояснювальній записці, Трудовий кодекс покликаний привести законодавство України у трудовій сфері у відповідність до європейських стандартів і реалій сучасності. Чинний в Україні Кодекс законів про працю (КЗпП) прийнятий 10 грудня 1971 року і набув чинності з 1 червня 1972 року.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в липні 2015 року закликав парламентську коаліцію підтримати проект нового Трудового кодексу України. За словами прем'єра, в Україні не зможе розвиватися сучасний ринок праці доти, доки в країні діятиме система працевлаштування Радянського Союзу.

Зазначимо, проект Трудового кодексу, який обговорювався в парламенті у травні 2012 року, передбачав збільшення випробувального терміну для шукачів роботи до 6 місяців. Проект Трудового кодексу був прийнятий у вузькому колі "друзів", які представляють лише інтереси роботодавців. При цьому про думку працівників, представлених профспілками, ніхто не питав. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 911 | Додав: adminA | Теги: парламент, за основу, проект нового Трудового кодексу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]