Чт, 2024-04-18, 11:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:27
Рада спростила реєстрацію бізнесу та нерухомості. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада сьогодні, 26 листопада, ухвалила три законопроекти, які спрощують реєстрацію бізнесу та нерухомості. Йдеться про законопроекти №2981, 2982, 2983. Підтримати їх під час засідання пропонував міністр юстиції Павло Петренко.

Він заявляє, що ці закони відкриють можливість для реєстрації бізнесу та нерухомості не тільки в реєстраційних офісах, а й у нотаріусів, в акредитованих банках або центрах надання адмінпослуг місцевих рад. Робити це можна буде незалежно від прописки у будь-якому з цих реєстраторів по всій Україні (для нерухомості - в межах області).

При цьому Петренко підкреслював, що Мін'юст відмовився від частини своїх повноважень, передаючи ці повноваження у приватний сектор та органам місцевого самоврядування.

За словами голови профільного комітету Віктора Галасюка, ця реформа уможливить вільну конкуренцію там, де раніше була жорстка бюрократична вертикаль. У свою чергу міністр юстиції зазначив, що його відомство добровільно відмовляється від існування Державної реєстраційної служби, яка була створена в 2011 році для "збору хабарів".

Нагадаємо, у квітні Рада затвердила зміни до Податкового кодексу щодо спрощення умов ведення бізнесу.

У 2015 році Україна погіршила свої позиції в Індексі глобальної конкурентоспроможності (Global Competitiveness Index, GCI) рейтингу Всесвітнього економічного форуму, посівши 79-те місце проти 76-го роком раніше.

А в рейтингу податкового навантаження на бізнес Україна посіла 107-ме місце з-поміж 189 економік.

Нотаріусам і банкам дозволили реєструвати юросіб і фізосіб-підприємців

Рада підтримала у другому читанні законопроект № 2983 "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів.

З набранням чинності цим законом, закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визнається таким, що втратив чинність.

Законопроект спрямований на оптимізацію витрат державних коштів, які спрямовуються на забезпечення функціонування майже тотожних реєстрів (Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань та Реєстру громадських об’єднань, Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство).

Зокрема, закон передбачає передачу органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам, банкам повноважень з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Так, запроваджуються: можливість подання електронних документів для проведення всіх реєстраційних дій; скорочення переліку документів, що подаються для державної реєстрації (у тому числі за рахунок їх отримання в електронній формі від державних органів); скорочення переліку адміністративних послуг за рахунок скасування щорічного підтвердження та щорічної подачі фінзвітності (буде отримуватись з відомчого реєстру органу статистики); скасування паперових виписок та установчих документів та запровадження їх отримання в електронному вигляді через Портал електронних сервісів.

Також передбачається створення єдиного реєстру на базі Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об’єднань та Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Реєструвати права на нерухомість тепер можна на місцях

Рада підтримала у другому читанні законопроект №2982 "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". За відповідне рішення проголосували 252 депутати Ради.

Законопроект передбачає делегування органам місцевого самоврядування повноважень з надання послуг з реєстрації прав на нерухоме майно, а також збільшення доступності адміністративних послуг у сфері державної реєстрації речових прав шляхом надання повноважень нотаріусам та залучення до реєстрації державних виконавців та банківських установ.

Так, згідно з законопроектом за Міністерством юстиції та його територіальними органами залишаються повноваження з нормативно-методичного забезпечення державної реєстрації прав, контролю за проведенням такої реєстрації; розгляду скарг на рішення дії чи бездіяльність державних реєстраторів; забезпечення підвищення кваліфікації державних реєстраторів.

Також уперше в системі державної реєстрації прав пропонується запровадити можливість оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної реєстрації прав в адміністративному порядку. Зокрема, особа, яка вважає, що її права порушено, зможе оскаржити відповідні дії чи рішення до територіального органу Міністерства юстиції. У разі незгоди з рішенням вказаного органу за результатом розгляду скарги, його можна буде оскаржити до Мін'юсту. Винятки становлять рішення про державну реєстрацію прав, які можна буде оскаржити тільки до Міністерства юстиції або до суду.

Також пропонується запровадити адміністративну відповідальність за порушення термінів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Серед нововведень також передбачається встановити, що інформація, наявна в Державному реєстрі прав, є відкритою як за об'єктом, так і за суб'єктом.

Документи, що видаються за результатом розгляду заяв у сфері державної реєстрації прав, заявник може отримувати як в електронному, так і в паперовому вигляді. При цьому документи, отриманні в електронній і паперовій формі, мають однакову юридичну силу.

Змінили систему розподілу надходжень від реєстраційних послуг

Рада ухвалила закон, що передбачає перерозподіл надходжень від надання послуг щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та прав на нерухоме майно між місцевими та державним бюджетами, у зв`язку з передачею відповідних функцій з реєстрації місцевим органам влади та акредитованим суб`єктам.

За ухвалення закону №2981 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо фінансового забезпечення надання адміністративних послуг органами місцевого самоврядування" проголосував 271 депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Зазначений законопроект є технічним і спрямований на забезпечення реформування реєстраційної служби. Він передбачає спрямувати до місцевих бюджетів доходи від адміністративного збору за державну реєстрацію прав на нерухоме майно, плати за скорочення строків надання послуг у сфері такої реєстрації та плати за надання інших послуг, пов`язаних з реєстрацією нерухомості.

Голова підкомітету комітету з питань бюджету Костянтин Іщейкін, доповідаючи щодо законопроекту, повідомив, що пропонується змінити пропорції зарахування до державного бюджету плати за надання відомостей із державних реєстрів. Запропонована пропорція розподілу коштів передбачає, що 85% надходжень спрямують у загальний фонд, 15% - у спеціальний фонд, тоді як зараз розподіл здійснюється в зворотній пропорції.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: рада, реєстрація бізнесу та нерухомості | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]