Вт, 2024-03-19, 07:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:41
Російське судно з бойовими вертольотами для Сирії влада Великобританії розвернула
Інші останні Новини світу

Влада Великобританії взяла під пильне спостереження російський суховантаж, який, за відомостями ряду ЗМІ, прямував до Сирії з партією бойових вертольотів Мі-25. Насамперед британці змусили судно змінити курс і, як передбачається, попрямувати назад до Росії, передає NEWSru.com.

Однак, на думку експертів, судновласник все ж може спробувати обдурити міжнародних спостерігачів та виконати замовлення на поставку військового вантажу, якщо такий справді є на борту.

Британська страхова компанія Standard Club розірвала договір з російським судновласником ГК "Фемке" на страхове обслуговування судна MV Alaed ("Алаід"), як, втім, і інших суховантажів компанії, повідомляє The Telegraph.

"До нас надійшли відомості стосовно того, що на борту "Алаід", пунктом призначення якого є Сирія, є озброєння. Ми поінформували судновласника про припинення дії договору страхування", - йдеться в заяві страховика. Втім, станом на ранок 19 червня, "Алаід" все ще значиться у списку об'єктів страхування Standard Club.

Напередодні британська преса повідомляла, що США намагаються переконати Великобританію зупинити "Алаід", що прямує, згідно з відомостями Держдепартаменту, до берегів Сирії з партією вертольотів.

Підставою для розірвання договору страхування повинно було стати накладене ЄС ембарго на експорт і доставку зброї до Сирії, що також містить положення про заборону страхування таких перевезень.

Довго умовляти британців, судячи з усього, не довелося: напередодні "Алаід", пише The Telegraph, був зупинений біля берегів Шотландії. На його борту були вертольоти Мі-25, відомі як "літаючі танки", зазначає газета.

Ці вертольоти, як передбачається, були продані Сирії ще за часів СРСР, недавно ж вони пройшли гарантійний ремонт у Росії. Очікується, що, позбувшись страховки і, відповідно, не маючи можливості легально зайти у жоден порт, "Алаід" повернеться прямо до Росії.

"У нас є маса можливостей для спостереження за переміщеннями судна, - кажуть джерела в британському керівництві. - І ми маємо намір за ним стежити".

Російський МЗС раніше заявляв, що Москва постачає Дамаску тільки засоби ППО і тільки в рамках старих контрактів. Нових коментарів від російської влади поки що не надходило. Виняток зробив лише прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, який заявив, що "Росія не продає Сирії вертольотів і не постачає".

Він, втім, не став поширюватися про скандал навколо "Алаід". При цьому, говорячи про ремонтовані вертольоти, Пєсков додав, що мова йде про старі машини, яких "кілька штук".

Раніше держсекретар США Хілларі Клінтон звинуватила Росію в тому, що Москва постачає бойові вертольоти режиму Башара Асада. На думку Клінтон, вертольоти можуть сприяти "різкій ескалації конфлікту".

МЗС РФ у п'ятницю, 15 червня, заявило, що Москва не здійснює жодних постачань бойової вертолітної техніки Дамаску.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: Великобританії, російське судно, бойовими вертольотами для Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]