Вт, 2024-03-19, 09:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:45
Стан Софії Київської та Києво-Печерської лаври турбує ЮНЕСКО
Інші останні Культурні новини

На 36-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО буде розглянуто питання збереження об’єктів культурної та історичної спадщини Києва: Софії Київської, прилеглих монастирських споруд та Києво-Печерської лаври.

Як повідомили у прес-службі депутата Київради Олександра Бригинця, відповідне питання стоїть під №90 у порядку денному сесії ЮНЕСКО в розділі 7Б, який відповідає за збереження пам’яток.

Як зазначає аналітична служба ЮНЕСКО, яка готувала документи до сесії, Організація Об’єднаних Націй планує ухвалити резолюцію про те, що найгірші прогнози ЮНЕСКО щодо Києва стали реальністю – забудовники зводять висотні будинки навіть в буферній зоні на схилах Дніпра.

"Я далекий від думки, що виключно моїми стараннями це питання, яке ще донедавна не було у планах розгляду ЮНЕСКО, тепер буде розглянуте на найближчій сесії. Це спільна перемога усіх небайдужих киян, які шукають будь-який спосіб, щоб захистити наше місто, у тому числі і за допомогою ЮНЕСКО", - заявив Бригинець.

Депутат наголосив, що проект резолюції вселяє оптимізм, адже в ньому ЮНЕСКО поділяє страхи киян. У проекті резолюції сказано, що якщо Києвом не буде вжито термінових заходів задля призупинення забудов вздовж Дніпра, то ландшафту схилів буде завдано непоправної шкоди, а також, хоча кілька років тому на прем′єр-міністра України була покладено завдання перевірити всі скандальні забудови в історичній частині міста, відповідно до чинного законодавства, на даний момент немає жодного дослідження монастирського ландшафту. Незважаючи на неодноразові прохання, не було введено і мораторію на висотність будівель, зведених в зоні панорами схилів Дніпра. Відсутність механізмів захисту та планування досягла тривожного рівня.

На думку ЮНЕСКО, зменшити шкідливі наслідки на спадщину можна шляхом зміни пропонованих проектів забудови та знесення вже побудованих будівель. Тому в ЮНЕСКО рекомендують офіційному Києву контролювати масштаб і дизайн проектів будівництва, розробити плани для буферних зон і довкілля, на основі ретельного аналізу.

"Я розумію, що під час голосування резолюція може бути змінена у кращий або гірший бік, але у всіх випадках черговий розгляд наболілого київського питання на такому рівні для нас, киян, є важливою підтримкою у боротьбі за збереження наших святинь", - переконаний Бригинець.

Нещодавно голова комісії Київради з питань культури і туризму, голова тимчасової контрольної комісії Київради щодо вивчення ситуації, яка склалася навколо забудови Паркової алеї та Дніпровських схилів у Києві, Бригинець звернувся до ЮНЕСКО з проханням на 36-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО підняти питання щодо збереження об’єкту культурної та історичної спадщини Києва. Своє звернення Бригинець передав через громадських активістів Києва, які будуть присутні на сесії.

Майже рік тому Київрада призупинила будівельні роботи в межах вулиць Ірининської, Рейтарської, Олеся Гончара, Великої Житомирської, Михайлівської та в Михайлівському провулку, що входять в охоронну зону Софійського собору. Заборона на роботи триватиме до затвердження відповідного проекту детального плану території (ДПТ) буферної зони ансамблю споруд Софійського собору. За відповідне рішення проголосували 73 зі 103 зареєстрованих у залі депутатів Київради.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: Києво-Печерської лаври, є стан Софії Київської, ЮНЕСКО т | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]