Чт, 2024-03-28, 22:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:49
У ЦВК скаржаться на тиск, а міліція розслідує порушення. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

Центральна виборча комісія перебуває в умовах безпрецедентного тиску з боку цілої низки політичних сил, які брали участь у місцевих виборах. Про це глава ЦВК Михайло Охендовський заявив в інтерв'ю "5 каналу".

"Я, як голова комісії, можу сказати, що дійсно Центральна виборча комісія під час цих місцевих виборів, під час встановлення їх результатів територіальними виборчими комісіями (я це підкреслюю), зараз перебуває в умовах безпрецедентного тиску з боку цілої низки окремих політичних сил, які висували своїх кандидатів і, умовно кажучи, так званих організацій нашого громадянського суспільства", - заявив Охендовський.

Також голова ЦВК додав: "Використовувати публічні заяви, публічний тиск або прямі погрози на адресу членів Центральної виборчої комісії – це, на мій погляд, означає вчиняти кримінальні злочини, за це передбачена відповідальність, і реагувати в першу чергу мають правоохоронні органи".

Нагадаємо, 30 жовтня заступниця голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна оголосила голодування. Вона повідомила, що деякі народні депутати вимагали відставки членів ЦВК і навіть погрожували їм фізичною розправою.

Тим часом до органів внутрішніх справ надійшло 7105 повідомлень та заяв про злочини та інші події, прямо чи опосередковано пов’язані з виборчим процесом, розпочато 478 кримінальних проваджень. Про це 1 листопада повідомили у прес-центрі МВС.

"З розпочатих кримінальних проваджень 220 безпосередньо пов’язані з порушенням виборчих прав громадян", - зазначили в МВС.

Наразі різним особам повідомлено про підозри у 8 таких провадженнях, зокрема за фактами підкупу виборців у містах Одеса та Чернівці.

"Найбільше кримінальних проваджень за фактами виборчих злочинів розпочато у Києві, Одеській, Харківський та Дніпропетровській областях. На Дніпропетровщині зареєстровано 21 таке кримінальне провадження", - повідомили в міліції.

При цьому повідомлення та заяви про вчинення виборчих злочинів і далі надходять до органів внутрішніх справ.

"Проводиться перевірка обставин, викладених у депутатському зверненні нардепа Бориса Філатова щодо порушень, вчинених головою та членами Дніпропетровської міської виборчої комісії. На думку нардепа, вона полягали у фальсифікації протоколів засіданні цієї комісії. А це, у свою чергу, могло призвести, як стверджує депутат, до фальсифікації результатів реального волевиявлення громадян під час виборів мера Дніпропетровська", - повідомили в МВС.

"Правоохоронні органи і надалі продовжуватимуть роботу із запобігання, виявлення та розслідування виборчих злочинів під час другого туру голосування на виборах міських голів 15 листопада 2015 року", - додали в міліції.

Довідка

25 жовтня в Україні за новим законодавством відбулися місцеві вибори. Після закриття дільниць о 20.00 виборчі комісії почали підрахунок голосів. Вибори пройшли у всіх регіонах країни, крім Маріуполя, Красноармійська та міськради райцентру Сватового, а також територій, визнаних тимчасово окупованими – АР Крим, міста Севастополя, а також частини Донецької та Луганської областей.

Явка виборців становила 46,62%.

Вдень 26 жовтня ЦВК почала публікувати результати виборів.

Громадські організації Комітет виборців України (КВУ) і ОПОРА відзначили в цілому демократичний характер виборів, однак звернули увагу на можливі "гарячі точки" під час другого туру виборів мера 15 листопада.

Місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи констатували, що вибори в Україні загалом відповідали демократичним стандартам.

Президент Петро Порошенко заявив, що вибори наблизили Україну до Європи. Він зазначив, що виборча кампанія вирізнялася високим рівнем конкуренції, великою кількістю учасників і дуже активним веденням агітації.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 791 | Додав: adminA | Теги: порушення, міліція, Тиск, ЦВК | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]