Вт, 2024-03-19, 07:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:15
У Сирії стає гарячіше, РФ хоче евакуювати звідти своїх громадян
Інші останні Новини світу

Російські відомства почали підготовку до евакуації російських громадян і військового персоналу з Сирії в разі загострення сутичок між владою і озброєною опозицією або іноземного військового втручання, повідомляє газета "Ведомости".

"Збройні сили Росії, включаючи флот, і інші служби почали підготовку до залучення для вирішення завдань у Сирії, в першу чергу, це може бути евакуація з країни російських громадян і військовослужбовців пункту матеріально-технічного забезпечення (ПМТЗ) ВМФ Росії в сирійському Тартусі", - цитує видання власні джерела в силових відомствах.

При цьому вказівок відправити російські кораблі в найближчі дні немає. Тому спростування Міністерства оборони Росії щодо наявних планів відправити незабаром в Сирію конкретні десантні кораблі Чорноморського і навіть Балтійського флотів повністю справедливі, зазначив один зі співрозмовників газети.

19 червня Міноборони спростувало повідомлення про те, що в Сирію буде відправлено великий десантний корабель (ВДК) Балтійського флоту "Калінінград". Також 20 червня офіцер Чорноморського флоту повідомив виданню, що немає ніяких наказів і про відправлення до Сирії ВДК "Цезар Куніков" і ВДК "Микола Фільченков", який стоїть у Севастополі, але має вирушити в Новоросійськ за планами бойової підготовки і повернутися приблизно 25 червня. Про те, що ці кораблі готуються до виходу в Сирію, повідомляла раніше CNN з посиланням на джерела в Пентагоні.

Тим часом, за даними співрозмовників "Ведомостей", крім Міністерства оборони, вказівку готувати конкретні плани евакуації російських громадян віддано МНС та іншим відомствам. Тим часом отримати офіційні коментарі МНС і Міноборони виданню не вдалося.

Зазначимо, світова спільнота вже говорить про громадянську війну в Сирії. Збройне протистояння між супротивниками режиму Башара Асада та урядовими силами триває з березня минулого року. Жертвами конфлікту стали близько 15 тис осіб. У квітні спецпредставник ООН Кофі Аннан запропонував план мирного врегулювання ситуації в Сирії, проте обидві сторони визнають, що спроба вирішення конфлікту провалилася.

В ООН лунають заклики до військового втручання, аби подолати сирійську кризу. Проте противагою виступає Росія, яка неодноразово блокувала ухвалення відповідних резолюцій по Дамаску. Президент РФ Володимир Путін раніше заявив, що зміна влади в Сирії можлива тільки конституційним шляхом.

Зауважимо, що Україна так і не виступила з рішучим засудженням однієї зі сторін протистояння в Сирії. МЗС пояснює це тим, що в країні перебуває п'ять тисяч громадянок України, і цей крок може негативно позначитися на їхній долі. Втім, самі українці не поспішають покидати охоплену війною країну і повертатися додому.

На виконання плану Аннана рано чи пізно застосують міжнародні сили, впевнені в ЛАД

Говорити про провал плану Кофі Аннана наразі зарано, але для його успішної реалізації РБ ООН повинна чинити більший тиск на Дамаск, вважає заступник генсека Ліги арабських держав (ЛАД) Ахмед бен Хеллі.

"Ні, ми не можемо говорити про те, що він провалився, але для реалізації цього плану нам потрібен новий крок з боку Ради Безпеки, можливо, з посиленням тиску на сирійський режим", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфаксу". Так бен Хеллі відповів на запитання про те, чи не означає припинення роботи спостерігачів ООН в Сирії провал плану Кофі Аннана.

У відповідь на запитання про те, чи посилення тиску РБ ООН на Дамаск передбачає ухвалення резолюції на підставі розділу 7 Статуту ООН, що припускає силове втручання світового співтовариства, бен Хеллі заявив: "Я думаю, що цей крок буде зроблено рано чи пізно, якщо ситуація буде розвиватися таким чином".

"Як ми бачимо, обидві сторони не припиняють боротися, тому, я думаю, що нам доведеться використати розділ 7, щоб реалізувати план Аннана", - підкреслив він.

Разом з тим заступник генсека ЛАД заявив, що РБ ООН має об'єднати зусилля, щоб натиснути на сирійський режим.

Говорячи про припинення роботи спостерігачів ООН в Сирії, бен Хеллі заявив, що "її припинено доти, доки обставини "на землі" не дозволять продовжити її".

"Вони (спостерігачі) не можуть здійснювати свою місію, але це не означає, що місія завершена", - підкреслив заступник генсека ЛАД.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: РФ, громадян, евакуювати, Сирії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]