Вт, 2024-03-19, 11:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:37
Україна ізолюється від Заходу, а Янукович провадить "путінізацію"
Інші останні Політичні новини

Колишній президент Європейського парламенту Єжи Бузек в інтерв'ю "КоммерсантЪ-Украина" заявив, що вже почалася певна політична ізоляція України.

Журналісти видання, зокрема, поцікавилися, чи бачить ЄС, як українська влада реагує на низку критичних резолюцій Європарламенту про ситуацію в Україні.

"На жаль, ми не помітили особливої ​​реакції, хоча мені б дуже хотілося її побачити. На початку 2010 року в наших відносинах справді був прогрес. Але потім все раптом змінилося, і ситуація почала розвиватися в протилежному напрямку. Минуло два роки, і я не можу сказати, що ми стали ближчими", - заявив Бузек.

Він зізнався, що після обрання Віктора Януковича президентом України скасував всі свої плани, щоб поїхати на інавгурацію разом з високим представником ЄС Кетрін Ештон. "Це був дуже важливий сигнал - ми хотіли показати зацікавленість у зближенні з Україною. Потім я кілька разів зустрічався з Януковичем, розмовляв з ним по телефону, і його зацікавленість у хороших і близьких відносинах України і ЄС не викликала у мене сумнівів. Тому мене дещо дивує те, що відбувається тепер", - зазначив європейський політик.

На запитання про те, чи залишилися у Євросоюзу інструменти впливу на Київ, Бузек відповів, що реальним інструментом впливу у сфері міжнародних відносин є санкції, але це - засіб останньої надії. "Що стосується поточної ситуації, то я б сказав, що юридична система України, а також ваша влада сьогодні самі накладають санкції на вашу країну. Нам залишається тільки реагувати на події. Ми не можемо визнати рішення ваших судів, які не відповідають правилам і суперечать основним цінностям Євросоюзу", - наголосив Бузек.

Відповідаючи на запитання про те, чи правда, що ЄС вже почав політичну ізоляцію України, екс-глава Європарламенту заявив: "Якщо Європейська комісія, Європарламент та країни-члени ЄС обговорюють бойкот української частини Євро-2012, то можна говорити, що почалася певна ізоляція".

"Надії ЄС на те, що ми можемо поліпшити взаємини і підписати угоду про асоціацію, поліпшити наші торгові зв'язки, інтеграцію бізнес-спільнот - всі ці очікування розбиваються через те, що Україна завела себе в нинішню ситуацію. Йдеться не тільки про рішення суду у кримінальній справі стосовно вашого колишнього прем'єр-міністра, а й про інші симптоматичні судові рішення. Просто справа Юлії Тимошенко найбільш помітна, і порушення в ній абсолютно очевидні", - заявив він.

Бузек також прокоментував ймовірність застосування санкцій проти певних українських чиновників. "Все можливо. Я не можу передбачити, що станеться за місяць або два. Але я хочу наголосити, що можливий і інший варіант, за якого наші відносини стануть набагато кращими. Нинішній хід подій можуть змінити чесні вибори і розв'язання проблем колишніх політиків, які опинилися за ґратами. Тому я б не хотів стверджувати, що відносини будуть ставати все гіршими й гіршими - я і досі сподіваюся, що вони поліпшаться. Результатів можна домогтися навіть до Євро-2012, за кілька днів достатньо знайти вихід із ситуації з екс-прем'єром. І для цього не потрібно ухвалювати якихось складних рішень", - заявив політик.

Нагадаємо, низка європейських політиків вирішили бойкотувати проведення Євро-2012 в Україні через проблеми з демократією, зокрема справою Тимошенко. При цьому офіційний Київ закликав не змішувати спорт із політикою і запросив всіх європейських лідерів на турнір.

У США вважають, що Україна стала на шлях російського авторитаризму

Україна рухається від західної демократії у напрямку російського авторитаризму. Про це у інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

За його словами, якщо ситуація із демократією, із правами та свободами в Україні погіршуватиметься - "офіційний Вашингтон повернеться до питання санкцій проти України".

"Якщо вибори будуть непрозорими, і всі учасники не матимуть рівних можливостей, а опозиціонерів відсуватимуть від участі у цій кампанії - стосунки України із західним світом остаточно увійдуть у стан холодної війни", - сказав Пайфер.

Він також зазначив, що оцінки ситуації в Україні, які дають Вашингтон і Брюссель, майже ідентичні.

"Усіх турбує демократичний регрес і корупція, порушення прав і свобод громадян та боротьба проти опозиції як політичної, так і економічної", - додав колишній посол.

Freedom House: стан демократії в Україні повернувся до рівня 2004 року

Рейтинг демократії в Україні впритул підійшов до рівня, який спостерігався до початку Помаранчевої революції 2004 року.

Про це йдеться в опублікованій у середу доповіді організації Freedom House, присвяченій оцінці рівня демократії в країнах Центральної й Східної Європи, а також Євразії, передає ВВС.

У доповіді використовується термін "путінізація" стосовно процесів, які викликають у своїх країнах президент України Віктор Янукович і прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан.

"Орбан і Янукович під виглядом впровадження так званих реформ систематично руйнують критично необхідну систему стримувань і противаг", - сказав він.

"Як видно, вони проводять політику "путінізації", з огляду на те, що в самій Росії "путінізм" за останній рік себе сильно дискредитував, а росіяни усе більше бажають бачити підзвітність їм держави, а також більшу прозорість у її роботі", - додав він.

Freedom House також відзначає в Україні, Росії, Бєларусі й ще низці країн надто помітний занепад у категорії незалежності судової системи.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 951 | Додав: adminA | Теги: Заходу, путінізацію, Україна ізолюється | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]