Вт, 2024-03-19, 08:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:49
В Києві виступлять відомі музичні колективи Польщі та України під час Євро-2012
Інші останні Культурні новини

Чемпіонат Європи з футболу Євро 2012, який цього року приймають Польща та Україна, – це чудова нагода для зустрічі культур. Протягом червня, два рази на тиждень, Золоті Ворота відкриватимуться для того, аби представити найцікавіші музичні колективи Польщі та України. Рок, експериментальна електронна музика, джаз, академічна музика – коктейль звуків в одній з найдавніших будівель Східної Європи, повідомляє прес-служба Польського інституту.

1 червня, 17:00, Прес-конференція проекту

1-2 червня: рок

1.06 (п’ятниця), 18:00 Очеретяний кіт (UA) був заснований ще у 90-ті. Відтоді змінювався як склад, так і стилістичне спрямування гурту. Останній проект був іронічно названий "маза-хата" - від славнозвісного англійського співзвуччя (що характерізує лише певні західні впливи) та українського хата мазанка (глиняна хата, де музиканти в селі Демидівка час від часу проводять зустрічі та записи. В репертуарі "Очеретяного кота", серед інших, українські народні пісні, пісні авторів Анатолія Секретарьова та Павла Нечитайло. Гурт неодноразово брав участь у фестивалях "Арт Поле", "Країна мрій","Підкамінь","Славське рок" тощо.

HooDoo Band (PL) гурт з Вроцлава (рік створення – 2004), що грає музику на межі фанку соулу та ритм-н-блюзу. HooDoo band виступав на різноманітних фестивалях, в тому числі Rawa Bluese Festival, Blues Festival, "Осінь з Блюзом" тощо. Гурт здобув І Премію на ІІІ Фестивалі музичних форм (Вроцлав) у категорії джаз/блюз.15 січня 2010 побачив світ 2-дисковий альбом колективу під назвою HooDoo Band, й вже 5 травня 2010 здобув статус платинового.

2.06 (субота), 18:00 Гапочка (UA) український рок-гурт, створений 2008 року випускницею Музичної Академії Катею Гапочкою. У 2009 році колектив здобув 1 місце у національному фіналі конкурсу "The Global battle of bands". На рахунку "Гапочки" - альбом "Етап", участь у численних українських, польських, британських та російських музичних фестивалях.

The Poise Rite (PL), що грає альтернативний рок, був створений 1997 року у Жешові. Перший альбом "Завтра не має значення" було видано 2001 року на лейблі Boofish Rec. Перебуваючи у Великій Британії гурт сам видав диск під назвою The Poise Rite. 2006 року у EMI Music Polska вийшов альбом "Passagalia". В тому ж році The Poise Rite був номінований на отримання премії у опитуванні "20latRP.pl Pochwalmy się" (підсумок найкращих досягнень за 20 років незалежності Польщі). У 2010 році гурт випускає ще один диск "Звідки ця тиша…?", пісні якого написані на вірші відомого сучасного польського поета Євгеніуша Ткачишина-Дицького.

The Poise Rite виступали, серед інших, перед Portishead та Fleet Foxes. Зараз на своїх концертах гурт грає передовсім матеріал зі свого нового проекту "Milosz Hated Rockandroll", що був презентований 2011 року у Лондоні в рамках культурних поді з нагоди Головування Польщі у Євросоюзі.

8-9 червня: експериментальна електронна музика

8.06 (п’ятниця), 20:00 Zavoloka (UA) – композитор експериментальної електронної музики з Києва, творчість яку надихає у значній мірі українська давня культура. Співпрацює з такими музикантами як Kotra (UA), Mark Clifford and Seefeel Band (UK), AGF (DE). Грала перед Aphex Twin (UK). Виконує сети на живо з відеохудожницею Laetitia Morais (PT). Також постійно співпрацює з лейблом Kvitnu, створюючи дизайн альбомів, які він випускає.

An On Bast & Maciej Fortuna (PL) – це дует двох митців – унікальна зустріч музичних жанрів: джазу та електронної музики на ґрунті імпровізації live act. An On Bast, яку називають першою леді польської електронної музики, - композиторка та перформерка. Її live act-и – це не тільки чудово приготовані й реалізовані сети електронної музики, але й форма концерту. В свою чергу Maciej Fortuna – один з найдинамічніших та визнаних джазменів молодого покоління у Польщі, який грає з музикантами з усього світу. Мачєй знаходиться у пошуку нових звучань труби, виходячи з джазу, але не зупиняючись на існуючих формах. Музикант, шукаючі нові стежки, які б поєднували досвід різних форм творення та виконання музики, зустрів Ганну, також відкриту до нового та з досвідом вдалих експериментів з класичними творами. Ефект цієї співпраці – це надзвичайно автентична музика, що знаходиться на межі між жанрами.

TENPOINT - проект Максима Побережського та Олексія Тищенка, київських медіахудожників, піонерів віджєїнга в Україні. З моменту початку творчої діяльності (2003 р.) на рахунку об'єднання vj виступи як в Україні так і поза її межами, ряд інтерактивних інсталяцій, постійна співпраця з українськими музикантами і фестивалями ("Деталі звуку", "Квітну", "Гогольфест"), робота з театром "Дах" і групою "ДахаБраха". У 2011 році Tenpoint стали фіналістами конкурсу МУХі.

9.06 (субота), 21:00 Karbido "Music4Buildings Vol. 09 – Złote Wrota", віджеїнг: VJ Cube (UA) М4В – авторський проект гурту Karbido, розпочатий 2009 року. Це цикл мистецьких подій, в яких звуки архітектурних структур сполучаються з музичними композиціями, а архітектурна споруда стає одним з музичних інструментів. До теперішнього моменту акції М4В відбувалися в підземному місті в Жешові, Великій Синагозі Дрогобича, водопровідній системі Бялостоку, гробниці часів неоліту на острові Оркна. Цього разу гурт Karbido робить спробу організувати акустичний простір реконструйованого історично об’єкту – Золотих Воріт. В проекті запланована участь їхніх колег по проекту "Абсент", а також українських та білоруських митців.

12-13 червня: джаз

12.06 (вівторок), 18:00 Квінтет Григорія Паршина (UA) грає у складі: Григорій Паршин (саксофон), Павло Галицький (перкусія), Микола Кістенів (контрабас), Олександр Малишев (фортепіано). Квінтет заграє програму "Remebering Dexter Gordon", присвячену пам’яті відомого музиканта.

Mariia Guraievska Ethno Jazz Synthesis (PL) в своєму репертуарі поєднує традицію фолку, імпровізаційність джазу та гостре рокове звучання. У склад гурту входять молоді, але вже досить популярні польські джазові музиканти Себаст’ян Кухчинський (перкусія), Міхал Капчук (контрабас) та Матеуш Скшипка (електрогітара). Марія Гураєвська – українська вокаліста, яка має темпераментний, але водночас таємничий вокал. Джазове звучання вона збагатила потужною українською етникою.

13.06 (середа), 18:00 Тріо Наталії Лебедевої (UA) - це Наталія Лебедева (фортепіано), Костянтин Іоненко (бас), Aлек Фантєєв (перкусія). Наталія Лебедева – відома українська джазова піаністка, композитор та педагог. Музичні зацікавлення піаністки – меінстрім, постбоп, кросовер, а також експериментальні проекти.

Jerzy Małek Quartet (PL) – експериментальний проект провідного польського трубача Єжи Малека, у якому також беруть участь відомі польські музиканти молодого покоління: Міхал Мішкєвич та Конрад Землер, а також легендарний контрабасист Збігнєв Вегехаупт. Програма виступу буде складатися з найновіших композицій трубача, що поєднують елементів сучасного джазу, фрі-джазу та слов’янської етнічної музики.

22-23 червня: академічна музика

22.06 (п’ятниця), 19:00 A capella Leopolis (UA) + Hortus Artium (PL) – спільний проект "Музика Києва часів Речі Посполитої та Гетьманщини".

Ансамбль Hortus Artium (Краків) складається з відомих польських музикантів, що постійно беруть участь у виконанні давньої музики різних епох. Концертмейстер ансамблю, скрипалька Анна Сліва є однією з найкращих скрипальок Польщі, що спеціалізується на виконанні музики бароко, її постійно запрошують на місце концертмейстра до барокових оркестрів Польщі та за кордоном, співпрацює з найкращими бароковими ансамблями (як, напр., Consortium Sedinum). У їх складі виконала багато програм, записала численні CD. Партнерами Сліви (барокова скрипка) виступлять відомі з програм європейських фестивалів польські виконавці давньої музики Мілєна Доброць (лютня), Алєксандер Томчик (блокфлейти) і Матеуш Ковальскі (віола да ґамба).

Ансамбль A cappella Leopolis – один з небагатьох українських ансамблів, що намагається відтворювати давні манери співу. Залежно від програми складається з 6-12 співаків. Учасники ансамблю брали участь у курсах майстерності М. Поспішила, Т. Польт-Луценко, П. Ессвуда та ін., виступали в програмах фестивалів давньоїх музики в Україні, Польщі, Німеччині, співпрацювали з визначними виконавцями давньої музики з Польщі, Чехії, Німеччини, Швейцарії, Великої Британії, Швеції. Ансамбль записав CD "Сіде Адам прямо Рая/12-голосі партесні концерти першої половини XVIII ст." (UkrMusic, 2007), "Musica Claromontana – Ясногірська Давня Музика з Ченстохови" (DUX: Варшава, 2007), "Сначала днесь поутру рано/Пісенні замальовки з української старовини" (Ліда, 2009). З 2008 р. протягом кількох років поспіль ансамбль був номінований до слухацької премії в найкращій десятці категорії "Вокальні групи/хори" ІІІ програми Польського Радіо. Мистецький керівник ансамблю – Роман Стельмащук, диригент – Людмила Капустіна.

23.06 (субота), 18:00 Ensemble Nostri Temporis (UA) + Amadrums Trio (PL) + Stanisław Welanyk (PL), диригент спільний проект "Фактура ритму" київського Ensemble Nostri Temporis та краківсьуого тріо ударників Amadrums Trio В програмі звучатимуть твори сучасних композиторів, деякі з яких створені спеціально для цього проекту.

Amadrums Trio – гурт з Кракова, що був створений 2007 року. Його репертуар – перкусійні твори, скомпоновані на дуже різні склади інструментів, композиції, що мають в собі елементи музичного театру та електроніки, твори, стилістика яких наближена до джазової музики, а також власні композиції. Amadrums Trio виступали на багатьох міжнародних та польських фестивалях, в тому числі "Sounds New" у Англії, "DAM Festival" в Косово, "Nagyerdei Ősz" в Угорщині, "Warszawska Jesień", Festiwal Perkusyjny "Źródła i Inspiracje", "Audio Art" та "Sacrum Profanum" у Польщі. Гурт лауреатом премії Grand Prix та премії "Sound New" XIV Міжнародного конкурсу сучасної камерної музики.

Ensemble Nostri Temporis – музичний колектив з Києва, створений 2007 року музикантами та композиторами Максимом Коломійцем та Олександром Шмураком. Гурт виконує твори сучасних композиторів, в тому числі українських. Колектив співпрацював з Тадеушом Влецьким, Герхардом Штеблером, Сергієм Нєвським тощо. Ensemble Nostri Temporis бере участь у мистецьких перформансах як в Україні, так і за кордоном. Виступав із концертами у Німеччині, Польщі, Росії, Бєларусі та Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1175 | Додав: admin | Теги: євро 2012, ФУТБОЛ, чемпіонат Європи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]