Вт, 2024-03-19, 07:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:41
В наркологічних клініках Києва людей підсаджували на наркотики
Інші останні Кримінальні новини

СБУ і прокуратура Києва дізналися, що у двох столичних наркологічних клініках людей не лікували, а, навпаки, ще більше підсаджували на наркотики. Водночас, за словами експертів, таких клінік у Києві - десятки. Їх нерідко створюють самі наркомани, маючи "навар" на рік до 8 млн грн, повідомляє "Сегодня".

Все почалося з того, що прокуратура разом з СБУ перевірила закупівлі наркотичних препаратів, з'ясувавши, скільки їх замовляли приватні клініки. Вийшли на два центри (один на вул. Стельмаха, другий на вул. Попудренка), які у великих кількостях брали ампули сильнодіючого наркотичного препарату бупренорфін гідрохлорид, який призначається для лікування тяжких травм.

"Почали перевіряти, чи мають вони право колоти. Виявилося, що у них немає ліцензії на лікування ін'єкційним шляхом наркотичними препаратами. Вони повинні проводити комплексну таблетовану терапію", - розповіла прокурор відділу захисту конституційних прав і свобод громадян прокуратури Києва Інна Сухоставець.

Таблетована терапія здійснюється так: коли у наркомана ломка, йому дають таблетки, поступово знижуючи дозу, а потім до терапії підключаються психологи. І за якийсь час у наркомана має пропасти бажання вколотися. У цих же клініках, як вважає слідство, було налагоджено конвеєрне підсаджування наркоманів і викачування з них грошей. Адже, згідно з висновком незалежних наркологів, подібні ін'єкції знижували ломку, але лише на час. Простіше кажучи, люди просто приходили до клініки по чергову дозу.

Контактів цих клінік в Інтернеті немає, але в прокуратурі розповіли, що одна з них розташовувалася просто в житловому будинку.

"Мені про ці центри розповів один знайомий. Там за гроші можна вколотися. Ти заходиш, платиш за курс до 10 днів - і тобі колють", - розповів виданню наркоман Микола.

90% пацієнтів клінік були постійними клієнтами, і нібито лікарі про це знали, розповіли у прокуратурі.

"Оскільки колоти наркоману один препарат півроку було б підозріло, прізвище та адресу проживання клієнтів для документації постійно міняли", - заявили у відомстві.

До клініки щодня приходило близько 100 осіб. Курс до 10 днів коштує близько 900 грн. Отже, укол обходився наркоману десь в 90 грн, а в закупівлі ця ж ампула коштує 7 грн.

Зв'язатися з лікарями клініки журналістам не вдалося. Але, як розповіли джерела, на допитах вони запевняли, що робили добру справу, допомагаючи пережити людям ломку. Проти головлікарів клінік порушили кримінальні справи, їм загрожує до трьох років в'язниці.

За словами експертів, подібних клінік у столиці кілька десятків.

"У нас нині в столиці відкрилася маса центрів нібито реабілітації, які, по суті, є замаскованими наркопритонами. Вони беруть ліцензію на обіг наркотичних препаратів, наркоман туди приходить, платить гроші й отримує дозу", - повідомив заступник голови організації "Рух протидії наркоманії і наркокорупції" Роман Ступницький.

Щоденний оборот однієї клініки, за його словами, 20 тис грн, а на рік - до 8 млн грн. За словами Ступницького, нерідко власниками таких клінік є і самі наркозалежні люди, які беруть на роботу медсестру і нарколога. "У таких клінік, як правило, серйозний "дах", - додав Ступницький.

Нагадаємо, що в Україні можуть скасувати кримінальну відповідальність за зберігання наркотиків для власного вжитку. Експерти наголошують на необхідності таких змін, бо репресивні методи боротьби себе не виправдовують і лише перенаселяють в'язниці наркозалежними.

На початку року Верховна Рада вже надала право фізичним особам, що здійснюють медичну та ветеринарну практику, отримувати ліцензії на здійснення господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин для проведення відповідної діяльності.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 998 | Додав: nowyny | Теги: людей підсаджували на наркотики, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]