Вт, 2024-03-19, 07:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:40
В Україні регіони змушені постійно "заглядати у рота" центру
Інші останні Політичні новини
Сучасна система міжбюджетних відносин Україна є надзвичайно централізованою, негнучкою і не сприяє соціально-економічному розвитку як окремих територій, так і держави в цілому.

Про це у своїй статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" пише екс-міністр економіки Богдан Данилишин.

"Спостерігається тенденція до скорочення самостійності місцевих бюджетів за рахунок збільшення частки централізованого управління. У більшості місцевих бюджетів цей показник не перевищує 50%. При цьому у розглянутий період була відзначена тенденція до зростання питомої ваги дотацій та субвенцій в доходах місцевих бюджетів. Це свідчить про зростання ступеня залежності бюджетів від органів державної влади. Здатність бюджетів самостійно фінансувати власні витрати знижується", - пише Данилишин.

За його словами, причиною бюджетної "самонедостатності" регіонів є як неефективна діяльність місцевих органів влади з формування власної доходної бази, так і чинне нормативно-правове обмеження фінансових можливостей регіонів.

"Фактично місцеві бюджети в Україні "самонедостатні" апріорі. Згідно з українським законодавством, за місцевими бюджетами закріплені джерела надходжень, використовуючи які жоден регіон не здатен покрити витрати без зовнішньої допомоги. Потенційні можливості збільшення власних податкових надходжень є дуже обмеженими. Надходження до місцевих бюджетів мало залежать від рівня соціально-економічного розвитку регіонів. Крім зростання доходів громадян і розвитку дрібного бізнесу, жодне позитивне зрушення не матиме відчутного впливу на доходи місцевих бюджетів", - зазначив екс-міністр.

Відзначимо, що з самого початку уряд президента Україна Віктора Януковича позиціонувався як "команда реформаторів". За реформу міжбюджетних відносин відповідав віце-прем'єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлового господарства.

Як повідомлялося, за підрахунками аналітичного центру Асоціації міст України (АМУ), згідно з ухваленою редакцією Податкового кодексу, прямі щорічні втрати місцевих бюджетів оцінюються у понад 2,2 мільярда гривень.

Нагадаємо, що держбюджет України на 2012 рік затверджено з доходами 332,82 млрд грн і витратами 358,01 млрд грн.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1075 | Додав: nowyny | Теги: регіони, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]