Чт, 2024-03-28, 20:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:26
Від мовного закону бачать лише плюси. А приймали його нібито за змовою
Інші останні Політичні новини

Законопроект про принципи державної мовної політики регіоналів Ківалова та Колесніченка, прийнятий Верховною Радою України в першому читанні, є прогресивним документом, особливо актуальним для Криму. Так вважає прем'єр-міністр кримської автономії Анатолій Могильов, інформує Головне управління інформаційної політики Ради міністрів АРК.

"На мій погляд, прийняття цього законопроекту за основу - велике досягнення. Особливо він актуальний для Криму, на території якого проживають представники різних національностей", - заявив чиновник.

На думку Могильова, документ є компромісним і дозволить повною мірою захищати конституційні права і свободи громадян України всіх національностей.

"Кожен громадянин повинен здійснювати свої громадянські права і свободи мовою, якою він думає. У Криму російська мова - мова міжнаціонального спілкування. Тут мешкають також кримські татари, які також мають право не лише говорити, але й звертатися в органи державної влади рідною мовою", - пояснив він.

На думку глави виконавчої влади республіки, законопроект повною мірою відповідає європейській практиці у сфері мов. "У Європі і світі є держави, в яких державними є декілька мов. Тому цей закон прогресивний і, сподіваюся, він буде невдовзі прийнятий в другому читанні", - резюмував Могильов.

Нагадаємо, вчора Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики.

На минулому пленарному тижні опозиція не дозволила під час розгляду "мовного" законопроекту провести голосування, заблокувавши роботу Верховної Ради.

Разом з тим спікер Верховної Ради Володимир Литвин повідомив, що за законом, розгляд законопроекту не може бути перервано. Крім того, він повідомив, що пропонував і опозиції, і більшості кілька варіантів виходу із ситуації. Однак ті не підтримали жодного з них. Після цього Литвин заявив, що таку Верховну Раду слід розпустити.

Опозиція здала мовний законопроект коаліції за домовленістю, каже Чорновіл

Зіткнень під час голосування за мовний законопроект Колесніченка-Ківалова між народними депутатами не було, тому що існували домовленості між коаліцією і опозицією. Про це у коментарі Gazeta.ua заявив позафракційний народний депутат Тарас Чорновіл.

"Тупо здали це голосування, воно всім вигідне. І опозиціонерам політично воно вигідне, і владі. Вони нічого не упустили, у них так все і було задумано. Вони збиралися тихенько все це допустити, щоб все так і сталося. Там подвійне дно. Зараз будуть показувати, як "регіонали" пруть, як Україну змінюють. Який тиск, Україна русифікується, голосуйте за нас. До цього відчуття загрози було менше, а зараз дивіться - це реальна загроза, хто, крім нас, може протистояти цьому. Хоча вони і не дуже протистоять. Про Яценюка "регіонали" кажуть, що "він договороздатний", - сказав нардер.

За його словами, зараз важко сказати, чи проголосують за законопроект у другому читанні.

"Не знаю, про що там домовлявся Яценюк з керівництвом держави. Як на мене, там за загальною нормальною логікою їм краще тепер цей законопроект тягнути до осені, потім знову затягувати. Перед виборами знову показувати, що вони найбільше хочуть його відстояти, але це їм не вдається і на цьому будувати виборчу кампанію. Але логіка там сьогодні не діє", - додав він.

Також Чорновіл зазначив, що опозиція легко могла протистояти голосуванню.

"В принципі, протистояти цьому голосуванню можна було. В сусідньому секторі з опозицією, в тій глухій кутовій ложі приблизно 18 карток, що належать позафракційним депутатам або тим, які взагалі не ходять до Ради. Там можна було заблокувати і не дати можливості проголосувати. Плюс теж на стику бютівського сектора - два десятки колишніх бютівців і їхні картки. Це позафракційні, які теж зараз не ходять на засідання. На них накинули кілька регіоналів, які натискали кнопки, граючи, як на фортепіано. Там спокійно можна було повитягувати ці картки. Але вони домовилися і відверто продали цей закон", - зазначив нардеп.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1333 | Додав: admin | Теги: мовний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]