Вт, 2024-03-19, 04:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:23
Вирушить на пошуки турецького розвідувального літака судно, яке знайшло "Титанік"
Інші останні Новини світу


Пошуками збитого Сирією турецького розвідувального літака і його двох пілотів займеться американське дослідницьке судно "Наутілус", яке свого часу знайшло "Титанік", повідомляють у понеділок електронні ЗМІ Туреччини.

Держдепаратмент США уже дав вказівку про підготовку судна до відправлення в район пошуків, які поки що безуспішно проводять турецькі та сирійські засоби ВПС та ВМС, зазначає телеканал NTV. За даними телекомпанії, відомства дипломатії Туреччини та США проводять консультації з питання задіяння у пошукових роботах Наутілуса, повідомляють РІА "Новости".

Саме це судно, що займається пошуками затонулих кораблів в Егейському та Середземному морях, перебуває біля узбережжя Стамбула. У 1996 році батискафи з Наутілуса досліджували затонулий Титанік. Команда корабля налічує 36 осіб.

Розвідувальний літак ВПС Туреччини RF-4E, що вилетів минулої п'ятниці з авіабази Ерхач у провінції Малатья на південному сході країни, зник з екранів радарів через півтори години після зльоту у повітряному просторі Середземного моря на південний схід від прикордонної із Сирією провінції Хатай.

Як повідомлялося, сили ППО Сирії в п'ятницю знищили літак турецьких ВПС над територіальними водами країни. Він впав у море за декілька кілометрів від узбережжя сирійської провінції Латакія. Обидва пілоти літака поки що вважаються зниклими безвісти. Влада Туреччини стверджує, що літак було збито в міжнародному повітряному просторі.

Сирія заявила, що збила турецький літак над своїми територіальними водами після його вторгнення у її повітряний простір.

Голова МЗС Туреччини Ахмет Давутоглу тим часом заявив, що літак був збитий у міжнародному повітряному просторі, а його уламки впали у територіальні води Сирії.

За заявою Давутоглу, літак здійснював "тестовий і навчальний політ з контролю функціонування національного радара і його дії не були направлені проти Сирії". Турецький міністр також підкреслив, що на борту літака не було зброї, про його політ Сирії було відомо заздалегідь, і сирійська сторона не попередила екіпаж літака про плановані дії, як того вимагає міжнародне законодавство.

Туреччина скликала екстрене засідання Ради НАТО відповідно до 4-тої статті Вашингтонського договору, згідно з якою будь-який член альянсу може запросити консультації у випадку, якщо його територіальна цілісність, політична незалежність чи безпека опинилися під загрозою.

Сьогодні міністри закордонних справ країн-членів ЄС засудили знищення сирійськими ППО турецького літака, проте вони не збираються підтримувати військове втручання.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: пошуки турецького розвідувального л, Титанік | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]