Вт, 2024-03-19, 08:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:43
З відеозверненням виступив "другий номер" "Аль-Каїди", якого нібито вбили
Інші останні Новини світу

Друга особа в "Аль-Каїді" Абу Ях'я аль-Лібі, якого влада США минулого тижня оголосила вбитим, виступив з відеозверненням. Воно розміщене на одному з ісламістських сайтів, повідомляє  Reuters.

Аль-Лібі закликав радикальних ісламістів підтримати членів збройних формувань, що розв'язали війну проти уряду Сирії, передає РИА "Новости".

"Ми закликаємо наших братів в Ірані, Йорданії і Туреччині прийти на допомогу своїм братам (у Сирії)", - заявив аль-Лібі, зазначивши, що надій на те, що "революція" в цій країні буде мирною, практично не залишилося.

При цьому Reuters зазначає, що визначити, коли саме було записано відеозвернення лідера ісламістів, неможливо.

Ні сам сайт, ні запис не вказують на дату зйомки, пояснює BBC. Також незрозуміло, чи публікація відеозапису мала на меті показати, що аль-Лібі живий чи ні. Сам він не згадує про заяву США про його смерть. Запис датований нинішнім 1433 роком за мусульманським календарем.

Звертаючись до сирійців, як передає "Інтерфакс", терорист також сказав: "Якщо ваша революція повинна бути мирною, Аллах обрав би цей шлях, але зараз ілюзії мирних методів після всіх цих великих жертв покажуть лише слабкість".

Раніше повідомлялося, що аль-Лібі загинув унаслідок удару американського безпілотного літального апарата на півночі Пакистану. Його загибель підтвердив представник Білого дому Джей Карні, а також один з лідерів пакистанських талібів, який назвав знищення аль-Лібі "великою втратою".

Духовний лідер терористів Абу Ях'я аль-Лібі, справжнє ім'я якого Мохаммед Хассан Каїд, відомий тим, що в 2005 році скоїв втечу з американської в'язниці в Афганістані. Повідомлення про його загибель раніше вже надходили через світові ЗМІ, але пізніше не підтверджувалися.

Після знищення ватажка "Аль-Каїди" Усами бін Ладена в травні минулого року аль-Лібі, лівієць з походження, став "другим номером" в ієрархії терористичного угруповання. Він відповідав за координацію дій бойовиків у Пакистані в зоні племен, прикордонної з Афганістаном. За інформацію, яка привела б до впіймання аль-Лібі, Держдепартамент США призначав винагороду в 1 млн доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 962 | Додав: admin | Теги: Абу Ях'я аль-Лібі, Аль-Каїда | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]