Пт, 2024-04-26, 06:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:17
За радянську окупацію міністри юстиції країн Балтії домовилися спільно вимагати від РФ компенсації
Інші останні Новини Європейського Союзу

Сьогодні, 5 листопада 2015 міста, міністри юстиції Естонії, Латвії та Литви підписали у Ризі меморандум про співпрацю, в якій узгоджено дії по пред'явленню Росії вимоги про відшкодування збитку за радянську окупацію, передає Эстонське державне ТБ.

За словами міністра юстиції Естонії Урмаса Рейнсалу, путінська Росія є державою-продовжувачкою Радянського Союзу, під окупацією якого в минулому перебували країни Балтії. Міністри юстиції країн Балтії вважають, що саме юридична неперервність існування країн Балтії дозволяє висунути таку вимогу. Згідно з міжнародним правом, у разі окупації можна вимагати як відшкодування матеріального збитку, так і вибачення у вигляді сатисфакції.

В якості першого кроку була узгоджена уніфікація методик оцінки збитку. Потім буде спільно сформульовано вимогу про відшкодування збитку відповідно до норм міжнародного права, і підготовлені юридичні кроки до його пред'явленню.

Рейнсалу підкреслив, що жодна з країн Балтії не відмовлялася і не має наміру в односторонньому порядку відмовлятися від цієї вимоги. На додаток до вимог з боку держав, в аналізі також потребують можливі колективні вимоги окремих осіб як до правонаступника окупаційної держави, так і до підприємств, що використовували рабську працю.

В Естонії збиток від окупації оцінювався комісією з розслідування репресивної політики окупаційного режиму, яка завершила роботу 2004 року.

У Латвії відповідна комісія була створена в 2008 році. Однією з цілей її роботи називалося створення повної бази даних усіх репресованих радянською владою, зокрема 55 580 мешканців Латвії, депортованих 25 березня 1949 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 835 | Додав: adminA | Теги: міністри юстиції країн Балтії, компенсації, РФ, радянська окупація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]