Вт, 2024-03-19, 09:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:36
Депутати обіцяють ухвалити мовний закон до початку канікул
Інші останні Політичні новини

Парламентська більшість планує ухвалити закон про засади державної мовної політики до завершення нинішньої сесії в липні поточного року, заявляє автор законопроекту, народний депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко.

"Верховна Рада в особі більшості бажає ухвалити цей законопроект до відходу на літні канікули. За регламентом всі можливості для цього є", - цитує Колесніченка "Інтерфакс-Україна".

При цьому він уточнив, що на нинішньому тижні пленарних засідань цей законопроект розглядатися не буде. "Це було помилкове висловлювання, тому що якщо профільний комітет встигне до нинішнього четверга все розглянути і підготувати, ми були б лише "за", але, я думаю, чисто технічно ми не встигнемо до цього питання підійти", - сказав Колесніченко.

Депутат пояснив, що на даний момент роботу над підготовкою законопроекту до другого читання веде профільний комітет з питань культури і духовності, керівником якого є депутат фракції "БЮТ-Батьківщина" Володимир Яворівський.

"Ми внесли пропозицію провести загальнонаціональний відкритий "круглий стіл" для обговорення законопроекту про основи мовної політики. Досі жодної конкретної пропозиції з боку опозиції ми не отримали", - зазначив Колесніченко після Погоджувальної ради керівників фракцій і парламентських комітетів Верховної Ради в понеділок, 18 червня.

У той же час, за його словами, в Україні проходить масовий збір підписів громадян, які вимагають захистити їхнє право на використання своєї рідної мови.

У свою чергу, в ході засідання погоджувальної ради, голова Верховної Ради Володимир Литвин уточнив, що до цього законопроекту подано 447 поправок. Литвин також зазначив, що депутати можуть подавати свої поправки до вечора 19 червня.

Поточна сесія Верховної Ради Україні завершується в п'ятницю, 6 липня, після чого депутати йдуть на літні канікули.

Раніше повідомлялося, що законопроект про засади державної мовної політики подали на розгляд ВР народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. У пояснювальній записці, зокрема, наголошується, що у разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (із 27).

24 травня розгляд законопроекту про засади мовної політики у парламенті не відбувся. У Верховній Раді сталася бійка представників фракції Партії регіонів з депутатами від "БЮТ-Батьківщини" і "НУ-НС", які протестували проти мовного закону "регіоналів".

Коли почалася бійка, Володимир Литвин закрив засідання ВР і залишив президію парламенту.

5 червня Верховна Рада схвалила в першому читанні закон про засади державної мовної політики.

В опозиції пообіцяли, що не допустять ухвалення цього документа в цілому. Біля парламенту 5 червня відбувся багатотисячний мітинг як супротивників, так і прихильників цього законопроекту.

Литвин чекає близько тисячі правок у мовний закон, але Рада продовжувати сесію не буде

До законопроекту "Про засади державної мовної політики" буде подано близько тисячі поправок, прогнозує спікер українського парламенту Володимир Литвин.

"Відповідно до регламенту, завтра, до 18.00, депутати мають право вносити свої пропозиції до цього проекту. На сьогоднішній ранок їх надійшло 447. Думаю, що їх, судячи з настроїв, буде в межах тисячі, можливо, дещо менше", - сказав голова Верховної Ради Володимир Литвин брифінгу в понеділок.

Спікер зазначив, що потім профільний комітет з питань культури і духовності має обробити всі ці поправки і сформувати текст документа до другого читання, з урахуванням висловлених пропозицій.

Литвин також зазначив, що після цього головне юридичне управління парламенту також має вивчити текст законопроекту з позиції юридичної техніки. Потім народні депутати мають ознайомитися з підготовленим документом до другого читання, і лише після цього він може бути винесений на розгляд Верховної Ради до сесійної зали парламенту.

"Тому в цьому випадку мене головним чином цікавить зміст цього проекту, а не терміни її розгляду. В усякому разі на цьому тижні він розглядатися не може, виходячи з норм регламенту", - сказав спікер.

Верховна Рада 5 червня ухвалила в першому читанні законопроект депутатів фракції Партії регіонів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова про засади державної мовної політики. Законопроект зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їхня чисельність становить 10% і вище.

15 червня Литвин заявив, що 19 червня парламент не розглядатиме в другому читанні і загалом законопроект про принципи державної мовної політики.

Крім того, Литвин назвав чутками інформацію про можливість продовження нинішньої сесії парламенту.

"Я вперше про це чую. Немає потреби коментувати чутки", - заявив він на брифінгу у понеділок, 18 червня.

Спікер нагадав, що Верховній Раді залишилося попрацювати в пленарному режимі цей тиждень і ще один тиждень на початку липня. "Я думаю, що цього буде досить", - зазначив він.

Депутати планують цього тижня дозволити провадити судочинство російською мовою

Фракція НУ-НС вимагає від парламенту України зняти з розгляду два законопроекти, що пропонують запровадити практику російської мови в судочинстві. Про це сьогодні, 18 червня, сказав лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко на засіданні погоджувальної ради.

"Ми пропонуємо зняти ці питання з розгляду, не займатися популізмом, розколом суспільства, а зайнятися тими речами, яких сьогодні потребує суспільство", - зазначив Мартиненко.

Він повідомив, що на нинішній пленарний тиждень заплановано розгляд законопроекту "під нейтральною назвою" про внесення змін до Господарського та Кримінально-процесуального кодексу, що стосуються приведення у відповідність до норм закону "Про судовий устрій і статус суддів".

"Цей законопроект пропонує революцію в одній з ключових сфер нашого життя - впроваджує російську мову в судочинство. Ми знову продовжуємо грати цю пластинку", - сказав Мартиненко.

За його словами, на наступний пленарний тиждень заплановано розгляд ще два законопроекти авторства члена фракції Партії регіонів Сергія Ківалова. За словами Мартиненка, ці законопроекти також передбачають "втручання в мовне питання".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1145 | Додав: adminA | Теги: мовний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Виктор • 12:53, 2012-06-22 [Матеріал]
Сегодня, 22 июня, становится ясно что это война разделила Украину на русскоязычных и украиноязычных. Те кто воевал против немцев были русскими, кто с немцами гробил наш народ были украинцами. Оуновцы в 1941-м приехали на «родную» землю в охвостье немецко-фашистских арьергардов и успешно поработали карателями и чистильщиками-расстрельщиками как во Львове, так и в Киеве в Бабьем яру, в Белоруссии. Зачем? А потому что они типа боролись за «нэзалэжну нэньку», готовую устанавливать «новый порядок» и при этом верно служить «фюреру немецкого народа Адольфу Гитлеру». Во всяком случае, именно это сказано было во время опереточного провозглашения «восстановления Украинской державы» 30 июня 1941 года. «Нэньку» им восстанавливать никто и не собирался, зато нацики вволю покуражились над беззащитными и безоружными евреями, поляками, русскими и даже теми украинцами, кто не разделял их каннибальские подходы к «дружбе народов».
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]