Вт, 2024-03-19, 13:50
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:07
Археологи знайшли трипільське поселення віком 6 тис років на Буковині біля меандру річки Дністер
Інші останні Культурні новини


Унікальні рештки Трипільської культури виявили археологи у Чернівецькій області. У селі Ожево поблизу Новодністровська вчені знайшли місце давнього поселення, якому майже шість тисяч років. Часу на його дослідження в археологів мало. Восени місце унікальних знахідок затоплять забудовники Дністровської ГАЕС. 

Археологи в селі Ожево працюють в авральному режимі. Хочуть встигнути дослідити якомога більшу територію поселення Трипільської культури, вік якого сягає 6000 років.

Розкопки почалися в 2009 році, після того, як місцеві жителі знайшли на острові кістяні знаряддя праці та наконечники стріл і списів. Сьогодні археологи проводять роботи на двох тисячах квадратних метрів. Однак, вони припускають, що насправді потрібно досліджувати удвічі більшу ділянку, на що може знадобитися до п'яти років. Втім, уже в жовтні острів піде під воду, тому як він заважає будівництву Дністровської ГАЕС.

Тиждень тому Ожевський острів відвідали і американські археологи. Тут вони - вперше в історії вивчення трипільської культури - провели 3D фіксацію пам'яток, щоб вивчати знахідки навіть після затоплення острова.

Відзначимо, що в Україні до однієї з перших землеробських культур на території Південної та Східної Європи - Трипілля ставляться з увагою і повагою. Щорічно в Київській області в місті Ржищів на мальовничих дніпровських пагорбах проводиться міжнародний культурний фестиваль "Трипільське коло".

Як повідомлялося, у фестиваль "Трипільське коло-2012" в Україні проходить з 28 червня по 1 липня. У програмі заплановані такі заходи, як традиційні українські забави, тематичні майстер-класи, кінопокази, квести.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1398 | Додав: adminA | Теги: трипільське поселення віком 6 тис р, Дністер археологи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Святослав • 02:03, 2013-01-18 [Матеріал]
Молодці, знімаю перед Вами капелюха , браво !!! Так тримати !!! СЛАВА УКРАЇНІ!!!
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]