Вт, 2024-04-16, 12:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:02
Доповідь про безвіз для України комітет ЄП проголосує без обговорення
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Комітет Європейського парламенту з питань цивільних прав, юстиції та внутрішніх справ (LIBE) проголосує сьогодні доповідь щодо надання Україні безвізового режиму та мандат на початок переговорів між інституціями ЄС без обговорення.

Про це власному кореспонденту УНІАН повідомили сьогодні у Комітеті ЄП.

"Спочатку будуть проголосовані поправки, потім доповідь в цілому, і потім буде голосування мандату на переговори між інституціями", - зазначили в Комітеті.

Очікується, що голосування "української доповіді" пройде за "грузинським сценарієм", коли поправки, спрямовані на те, щоб відхилити пропозицію Європейської комісії надати Грузії безвізовий режим, не знайшли необхідної кількості голосів, а сама доповідь була підтримана 44 голосами проти 5.

Депутат Європарламенту, голова Комітету асоціації Україна-ЄС Андрей Пленкович заявив виданню "Сегодня", що безвізовий режим між Україною і Європейським Союзом може запрацювати з 1 січня 2017 року.

"Для мене складно спекулювати (про дату – ред.). Я завжди лобіював це питання і завжди був на вашому боці, щоб зробити це якомога швидше. Якщо все піде і пройде добре в Європарламенті, тоді процес прийняття спільного рішення буде завершено вчасно і безвізовий запрацює з дати, яку ви назвали (1 січня 2017 року - ред.) ", - сказав він.

"Ми хочемо зробити наступні речі: 26 вересня Комітет з питань громадянських свобод, юстиції та внутрішніх справ схвалить дуже позитивну доповідь для України, підготовлену колегою Марією Габріель - вона з Болгарії, член нашої політичної родини - Європейської народної партії. Ми вже прийняли дуже позитивну "думку" на цю доповідь у Комітеті у закордонних справах, яке підготував Яцек Саріуш-Вольський - польський євродепутат, який постійно просуває ідеї України", - додав євродепутат.

Далі, за словами Пленковича, питання про запровадження "безвізу" між Україною та ЄС має бути включено до порядку денного планарного засідання Європарламенту.

"Ми як Комітет зробимо максимум, щоб досягти позитивного результату і позитивного голосування. Єдине питання, яке ми повинні розуміти, - це проблема міграційної кризи і біженців. Питання візової лібералізації пов'язані з цим, що ускладнює процес. Але я впевнений, що ми знайдемо позитивне рішення для України, тому що українці заслуговують цього і ви навчилися справлятися з внутрішньо-переміщеними особами (з Донбасу - ред.), яких вже 1,5 млн, без будь-якої їхньої міграції в країни Євросоюзу", - зазначив глава Комітету асоціації Україна-ЄС.

Він також розповів, що в Європарламенті вивчають можливість введення законодавчих поправок, які дадуть право в односторонньому порядку припиняти безвізовий в'їзд у країни Шенгену.

"Деякі країни-члени ЄС хочуть трохи більшої впевненості через міграційну кризу. Якщо є ризик, буде новий швидкий приплив десятків тисяч біженців, який ми спостерігали торік. Вони хочуть швидшого і гнучкішого механізму в чинному законодавстві. Це (розробка механізму припинення безвізового режиму і підготовка рішення про надання безвізу для України - ред.) - два паралельні процеси теоретично, вони можуть бути прийняті одночасно. Але все буде залежати від законодавчих поправок Єврокомісії і рішення Ради Європи", - пояснив Пленкович.

Крім того, євродепутат спростував можливе запровадження платного безвізового в'їзду для українців за попередньою авторизацією в ЕС.

"Ця ідея взагалі не обговорювалася в Європарламенті. Але ми повинні зробити все, щоб безвізовий режим (для України - ред.) запрацював, щоб зняти всі побоювання", - резюмував він.

Як повідомлялося, Україна виконала 144 умови для отримання безвізового режиму.

5 вересня на засіданні Комітету громадянських свобод і внутрішніх справ заслухали доповідачку з українського питання, яка рекомендувала затвердити пропозицію про внесення Україна в список країн, з якими ЄС вводить безвізовий режим. Заступник глави МЗС України Олена Зеркаль позитивно оцінила засідання комітету Європарламенту щодо безвізового режиму для Україна.

Зазначимо, президент України Петро Порошенко не сумнівається, що восени Європейський Союз прийме рішення про надання Україні безвізового режиму. У свою чергу президент Європарламенту Мартін Шульц сподівається на включення до порядку денного осінньої сесії 29 вересня питання про надання безвізового режиму для України. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 881 | Додав: adminA | Теги: україна, доповідь, комітет ЄП, безвіз, без обговорення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]