Вт, 2024-04-16, 23:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:53
Окупанти намагаються підняти явку на виборах Держдуми в Криму. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

  Президент Росії Володимир Путін своїм візитом до анексованого Криму намагається підняти там явку виборців на виборах до Держдуми 18 вересня. Про це в коментарі телеканалу 112 Україна заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

"Думаю, що його (Путіна – ред.) поїздка не випадкова. Якщо в усій сусідній Росії не є важливим рівень явки виборців, тому що закон дозволяє мінімальну кількість, то для Криму і Кремль, і місцеві колаборанти хотіли б, щоб ця цифра була набагато вищою, ніж по всій Росії. Я думаю, що це одне із прихованих завдань поїздки Путіна", – сказав Чубаров.

Ще однією метою поїздки, зазначив Чубаров, може бути демонстрація світу, що анексований Крим є частиною Росії.

"Путін намагається напередодні складних процесів щодо Росії, які вже відбуваються з боку наших західних партнерів, з боку міжнародних партнерів, далі демонструвати готовність Росії відстоювати Крим за будь-яких умов, він показує, що Крим – це Росія", – сказав голова Меджлісу.

Міжнародне співтовариство має посилити санкції проти Росії за проведення нелегітимних виборів на території окупованого Криму. Про це заявив співголова ГО "Українська альтернатива", академік Національної академії педагогічних наук Георгій Філіпчук, пише Укрінформ.

"Україна буде вимагати, включно до європейських судів, не лише пояснень, а й відповідальності з боку РФ за те, що зараз чиниться у Криму в контексті виборів. Ми оцінюємо ці вибори як вибори без вибору", - сказав Філіпчук.

Він зауважив, що справа не лише в 4 одномандатних округах, де 4 представники Криму будуть виборювати "свої місця, справа у тому, що Держдума на перспективу має бути визнана міжнародними інституціями нелегітимною". Він також вважає, що у зв'язку з антизаконними виборами на території окупованого Криму має відбутися посилення санкцій щодо РФ.

З його думкою погодився громадський діяч Іван Заєць, який зауважив, що "вибори у Криму - це продовження війни проти України". І тому їх треба розглядати не лише у контексті нелегітимності, а як продовження війни.

"Злочинні вибори - це повторний злочин, і саме від цього мають відштовхуватись і українська влада, і міжнародна спільнота. Ми маємо вимагати посилення санкцій стосовно РФ за цей повторний злочин", - наголосив Заєць.

Володимир Путін і Дмитро Медведєв прибули на анексований півострів до Керчі в четвер 15 вересня. Там же відбулося засідання президії Державної ради Росії "з питань розвитку транспортної системи півдня країни".

Довідка

Українська сторона підкреслює, що шляхом проведення парламентських виборів на території окупованої Автономній Республіці Крим у Кремлі намагатимуться легітимізувати анексію півострова. "Участь жителів Криму у виборах депутатів Державної Думи РФ, незаконно проведених 18 вересня 2016 року на території тимчасово окупованого Криму, за задумом російських окупантів, дозволить їм стверджувати, що, мовляв, "кримчани знову підтвердили свій вибір", - пояснює голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Такої ж думки дотримується російській політемігрант Гаррі Каспаров, котрий нині мешкає у Литві. "Вперше в новітній російській історії федеральні вибори будуть проводитися на анексованій території: в Криму і Севастополі. Вже зараз очевидно, що Кремль буде прагнути використовувати ці вибори як інструмент легітимізації здійсненої анексії", - зазначив Каспаров.

Наприкінці серпня МЗС України та Меджліс кримських татар майже одночасно виступили із закликом до населення АРК бойкотувати вересневі вибори до ДД РФ.

Окремо наголошувалося, що громадяни, які будуть залучені до процесу як представники партій, члени територіальних виборчих комісій і спостерігачі автоматично стануть порушниками норм міжнародного та національного права.

8 вересня Верховна Рада України закликала парламенти іноземних держав, парламентські асамблеї та міжнародні організації не відправляти спостерігачів й не визнавати результатів виборів до Держдуми РФ в окупованому Криму.

Що ж стосується умов, за яких можливе проведення виборів до Держдуми в приміщеннях дипустанов та консульств РФ на материковій Україні, то вони такі: "...лише після відмови російської сторони від проведення виборів на окупованих територіях України, а також після вилучення з федеральних списків кандидатів у депутати, висунутих російськими політичними партіями, включених у регіональні групи, які охоплюють тимчасово окуповані Російською Федерацією території України".

10 вересня президент України Петро Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну повідомити владу РФ про неможливість проведення виборів до Держдуми Росії на території України.

У відповідь ЦВК РФ заявила, що перешкоджання проведенню виборів на території посольств і консульств іноземних держав, мовляв, "не входить в компетенцію влади України".

12 вересня Порошенко закликав країни G7 та ЄС не визнавати легітимності виборів РФ в окупованому Криму.

На думку низки експертів, міжнародна спільнота таки визнає оновлений склад Держдуми, в якому навіть не виключається поява несистемної опозиції (зокрема, фракції ПАРНАСу), але з метою підтримки державного суверенітету й територіальної цілісності України на усіх чотирьох думських одномандатників з Криму буде поширено режим персональних санкцій.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 757 | Додав: adminA | Теги: окупанти, вибори, явка, держдума, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]