Пт, 2024-04-19, 17:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:58
Поліція проводить рейди по "наливайках". Кількість жертв зростає
Інші останні Кримінальні новини

В Україні станом на 9:00 30 вересня зареєстровано 38 летальних випадків отруєння фальсифікованим алкоголем.

Як повідомили в Госпродпотребслужбі, всього в даний час зареєстровано 77 випадків отруєнь.

За оперативними повідомленнями територіальних органів Госпродпотребслужби в Донецькій, Луганській, Миколаївській та Харківській областях станом на 9:00 30 вересня нових випадків отруєння алкогольними напоями не з'являлося.

У Харкові затримали виробників сурогатного алкоголю, який забрав життя вже 35 осіб. Як виявилося, сумнівне підприємство організував 27-річний хлопець. Разом з трьома спільниками він обладнав два підпільних цехи, у яких технічний спирт нібито очищали, розводили проточною водою і розливали в пляшки відомих брендів, які збирали на смітниках, повідомляє segodnya.ua.

Перший заступник голови Держфіскальної служби Сергій Білан розповів, що в операції із затримання брали участь близько 100 співробітників податкової, спецпідрозділ СБУ "Альфа" та працівники облпрокуратури. У горе-ділків вилучили більш як чотири тонни технічного спирту та обладнання для виготовлення сурогату. Тепер правоохоронці відпрацьовують канали постачання спирту та місця продажу фальсифікованого алкоголю, який встигли розвести по різних містах країни. "Вражає цинізм вчинення злочину. Виробник сурогату, знаючи, що від його вживання вмирають люди, продовжував виготовляти отруту", - додав перший заступник начальника облуправління ГФС Андрій Бежанов.

Тим часом правоохоронці та активісти вирушили в рейди по закладах міста, де міцні напої наливають всього по 5 грн за 100 грамів, а деякі демпінгують, знижуючи ціну на 50 коп. Після звернення активістів патрульні та дільничні обстежили Слобідський і Основ'янський райони.

Так, у кафе на вул. Аерофлотській виявили п'ятилітрову тару з коньяком невідомого походження, а під прилавком - порожню ємність, з якої вже розлили спиртне по заготовлених пляшках. У "рюмочній" на вул. Монюшка вилучили тару і лійки для розливу.

У "рюмочній" на вул. Плеханівській виявилося, що рейд провели ще на початку вересня, але поки суд приймає рішення, тут і далі торгували без ліцензії. Під час рейдів тільки в одному магазині продавець надав дозвільні документи на реалізацію алкоголю, і тільки в цьому закладі перебувала вивіска про заборону продажу спиртного і тютюну неповнолітнім.

За фактами незаконної торгівлі спиртним правоохоронці склали адмінматеріали, які направлять до суду. У поліції кажуть: точки почали масово закриватися, тому повторні рейди проведуть через деякий час. Про заклади, які торгують алкоголем без документів і на розлив, просять повідомляти в місцеві відділки поліції або в управління ДФС за телефоном (057) 706-14-76.

Активісти почали проводити рейди ще до того, як сурогатом отруїлися люди. "У першій же наливайці ми зіткнулися з круговою порукою, яка, на нашу думку, покривається органами внутрішніх справ. На місце приїжджала слідчо-оперативна група, яка повинна була описати товар, відвезти зразки на експертизу та опечатати приміщення. Але після опису група пішла в суд по постанову на обшук і зникла. У поліції нас відправили в податкову, а там поскаржилися, що без санкції нічого не можуть зробити. На гарячій лінії МВС нас відправили назад у харківську поліцію. Виходить замкнене коло", - заявив керівник відділу зв'язків з громадськістю формування "Східна варта" Юрій Дьомін.

Ба більше, кафе на перехресті вулиць Героїв Праці та Гвардійців Широнінців, на яке місцеві жителі скаржаться вже п'ятий рік, після опечатування через кілька годин запрацювало знову. За даними активістів, в області працює мінімум 500 незаконних "наливайок", у кожній з яких щодня продають близько 140 л спиртного, а бюджет недоотримує 22,5 млн грн податків. Активістам вдалося закрити лише одну точку на Салтівському шосе, але не завдяки поліції, а після розмови з власником.

За останніми даними, від сурогатного алкоголю в Україні померло вже 37 осіб.

Перші смерті внаслідок отруєння алкоголем були зафіксовані в Харківській області 22 вересня. За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, станом на 15.00 27 вересня в області зареєстровано 53 випадки отруєнь алкогольними сурогатами. Із загальної кількості постраждалих 23 особи померли.

Крім цього, в Донецькій області у м. Лиман зареєстровано 9 випадків отруєння сурогатами алкоголю, 5 із них закінчилися смертю. В Миколаєві з аналогічних причин померло п'ятеро людей.

Правоохоронці затримали трьох власників магазинів у трьох районах Харківської області, де продавався неякісний алкоголь. Їх звинувачено за ч.3 ст.204 Кримінального кодексу України (виготовлення неякісних продуктів, що спричинило тяжкі наслідки).

27 вересня в прокуратурі Харківської області повідомили, що встановили ймовірного виробника сурогату - 27-річного харків’янина. Пізніше його оголосили у розшук та затримали.

Слідчі фіскальної служби разом з прокурорами та оперативними підрозділами УСБУ в області провели 3 обшуки у місцях, де, імовірно, виготовляли сурогатний алкоголь. Вилучено понад 4 тонни спиртовмісної рідини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 943 | Додав: adminA | Теги: поліція, рейди, жертви, наливайки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]