Пт, 2024-04-19, 13:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:42
Рада повертається до роботи: виступ президента і законопроекти
Інші останні Новини України

Сьогодні 6 вересня стартує перший пленарний тиждень п'ятої сесії Верховної Ради. Після майже двомісячної перерви нардепи повернуться до зали голосувань, щоб розібратися з питанням чергового траншу від Міжнародного валютного фонду, вирішити проблему суддівського корпусу, а також обговорити низку ключових документів для розвитку країни. Газета "Сегодня" розібралася, як будуть працювати депутати після літніх канікул.

Розпочнеться нова сесія зі щорічного послання президента. Як вдалося дізнатися, в своєму виступі Порошенко зосередиться на важливості ухвалення пакету законів під МВФ.

Нагадаємо, що після попередньої сесії, яка закінчилася 15 липня, в парламенті залишився цілий оберемок нерозглянутих документів. Серед них - 14 законопроектів МВФ, необхідних для надання Україні частини третього траншу (1 млрд дол. з 1,7 млрд дол.). З-поміж них - розширення списку підприємств, які можна буде приватизувати.

Планується, що до цього переліку увійдуть підприємства аграрної, транспортної і енергетичної сфери (Одеський припортовий завод, Центренерго та інші). При цьому президент вже заявив, що очікує від ВР розширення цього списку. Серед законопроектів "під транш" є також норми щодо реформи виконавчої влади, податкових змін і управління ринком природного газу. А ось від документа, що підвищує пенсійний вік, в країні вирішено було відмовитися.

"Коли у нас була місія МВФ у травні, члени Кабміну і ті, хто з парламенту з ними працювали, вже підкреслили, що домоглися відмови МВФ від задумки зобов'язати Україну підняти пенсійний вік для чоловіків до 63 років. Ще в травні цю тему зняли", - розповів нам нардеп від БПП Михайло Довбенко.

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що шанс того, що цими законами не вдасться пройти голосування, вкрай низький: "Тут у депутатів іншого виходу просто немає. Я нагадаю, що навіть ті закони, які не дуже подобалися парламентаріям і навіть деяким представникам влади, все одно ухвалювалися. Це і закони, пов'язані з європейською інтеграцією, і зміни до Конституції в частині судової реформи".

Серед перших рішень українського парламенту може бути і дозвіл на арешт судді Дніпровського райсуду столиці Миколи Чауса. Нагадаємо, 9 серпня НАБУ зловило його на хабарі в 150 тис дол., які він зберігав у скляній банці, закопаній на городі.

"Я впевнений, в перший же день нашої роботи питання про зняття недоторканності і арешту Чауса буде позитивно вирішено ВР", - зазначив спікер парламенту Андрій Парубій.

Він додав, що за регламентом на вирішення питання про недоторканність Чауса є 20 днів, інакше вердикт парламенту можна скасувати в суді. Нагадаємо, що подання на зняття з судді недоторканності в Раду надійшло ще 16 серпня.

Крім того, на осінній сесії нардепам потрібно буде вирішити питання 762 суддів, призначених ще Януковичем. У них, зауважмо, вже закінчився п'ятирічний термін повноважень. Парламентарі повинні вирішити, чи відправити їх у відставку, чи ж залишити на своїх місцях.

Політексперт Вадим Карасьов не сумнівається, що з Чауса знімуть недоторканність у першому ж голосуванні. Він нагадує, що це підтверджує і той факт, що сам суддя сховався від правосуддя, розуміючи свою провину. А ось з суддівським корпусом, за його словами, все не так просто.

"Частину з них, звичайно ж, усунуть. Можливо, навіть більшу, але навряд чи хтось зможе зараз назвати процентне співвідношення тих, хто піде. Тим же, хто залишиться, продовжать термін повноважень ще на п'ять років", - зазначив Карасьов.

На порядку денному стоїть і законопроект про спецконфіскації, який, нагадаємо, допоможе повернути в бюджет країни близько 50 млрд грн, вкрадених президентом-втікачем Януковичем. Ще тиждень тому ухвалити цей документ просив секретар РНБО Олександр Турчинов, посилаючись на брак коштів на армію й "оборонку".

Також вже у вересні-жовтні парламент може повернутися до електронного декларування. Про необхідні зміни раніше заявляв міністр юстиції Павло Петренко. Вони можуть торкнутися обсягів декларування (зникне інформація про близьких родичів) і доступу - після реформування до онлайн-версій декларацій доступ може залишитися тільки у НАПКА й правоохоронців.

Крім стратегічних документів, нардепам запропонують вирішити питання українських бійців і пересічних громадян, що потрапили в полон. Їм пропонують зберегти зарплату і військові оклади на той час, поки вони перебувають у полоні. Також у другому читанні необхідно буде розглянути законопроект, за яким пропонують скасувати довічні терміни для жінок. Як зазначають самі автори законопроекту, в Україні всього 24 жінки з таким вироком, і це число вже багато років не змінюється.   

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: рада, робота, виступ президента і законопроекти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]