Чт, 2024-03-28, 13:42
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:35
Тисячі татар потрапили під загрозу арешту після заборони Меджлісу
Інші останні Новини з регіонів України

Зі вступом в силу рішення Верховного суду Російської Федерації про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу під загрозу ув’язнення підпадають до 3 тис. членів цієї організації, повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Рефат Чубаров, пише Інтерфакс-Україна.

"З того моменту, я думаю, що це буде сьогодні або завтра, як це рішення набуде чинності, всі, хто живе на території РФ при згадці назви "Меджліс кримськотатарського народу" мають додавати "організація, заборонена в РФ", а кожен, хто позиціонуватиме себе як член цієї організації, може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Загроза зараз нависла над 2,5-3 тис. людей – це все члени Меджлісу різних рівнів", - сказав Чубаров на прес-конференції в п'ятницю, 30 вересня.

Він також зазначив, що покарання за участь у такій забороненої організації становить від 2 до 6 років ув'язнення, а дії, які можуть кваліфікуватися як "організація діяльності забороненої в РФ організації", - від 6 до 10 років.

Рішення Верховного суду Російської Федерації про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу буде оскаржуватися в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), повідомив Рефат Чубаров.

"Оскільки ми відгукнулися на заклики наших європейських партнерів і подали апеляційну скаргу до Верховного суду РФ, хоч і розуміли, чим це закінчиться; оскільки ми цей етап пройшли, то тепер наступним етапом буде подача в Європейський суд з прав людини", - сказав він.

Чубаров також зазначив, що терміни подачі позову в ЄСПЛ залежать від підготовки необхідних документів.

"У російській правовій системі ніяких формальних моментів у нас не залишилося вже, так що якомога швидше, в міру підготовки вони будуть там", - розповів нардеп.

Крім того, він поінформував, що Меджліс кримськотатарського народу буде продовжувати свою діяльність, незважаючи на заборону.

"Ніхто не зможе за допомогою заборони діяльності Меджлісу заборонити боротьбу кримських татар за свої права", - підкреслив Чубаров.

Freedom House: заборона Меджлісу - пародія на правосуддя

У міжнародній правозахисній організації Freedom House засудили рішення Верховного суду Росії, який підтвердив визнання Меджлісу кримськотатарського народу "екстремістською організацією" і заборону його діяльності в Росії. Про це повідомляє у п'ятницю, 30 вересня, Радіо Свобода.

"Рішення суду про заборону Меджлісу є підтвердженням того, що в Криму відбуваються масові репресії щодо етнічної меншини", – сказав виконувач обов’язків президента Freedom House Даніел Калінгерт.

За його словами, теоретично російська влада може тепер покарати всіх представників кримськотатарського народу за їхню культурну, соціальну і політичну активність.

"Це пародія на правосуддя, що також є свіжим прикладом порушення прав людини в Криму", – додав він.

Нагадаємо, 29 вересня Верховний суд Росії підтвердив рішення кримського суду про визнання Меджлісу екстремістською організацією і заборону її діяльності.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 777 | Додав: adminA | Теги: загроза арешту, заборона Меджлісу, тисячі татар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]