Ср, 2024-04-17, 01:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:38
Україна отримала третій транш МВФ
Інші останні Економічні новини

Україна отримала кошти третього траншу кредиту в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, повідомили в прес-службі Національного банку України.

За інформацією НБУ, надійшли кошти у розмірі еквіваленту 1 млрд дол, як і очікувалося в рамках рішення Ради директорів Фонду, оприлюдненого пізно ввечері 14 вересня.

Як згодом повідомили в Міністерстві фінансів України, кредитні кошти залучено за ставкою 3% річних, ставка одноразової комісії за резервування коштів становить 0,15%, ставка сервісного збору - 0,5% від суми траншу.

Також Мінфін зазначив, що кожен транш погашається з урахуванням трирічного пільгового періоду, при цьому виплата відсотків здійснюється щоквартально. Після пільгового періоду погашення основної суми кредиту проводиться рівними частинами щокварталу протягом 2-х років.

Раніше, 15 вересня, голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що надходження третього траншу від МВФ у розмірі еквіваленту 1 млрд дол у СПЗ (спеціальні права запозичення) та інших валютах очікується 16 вересня, і кошти будуть зараховані на поповнення міжнародних резервів України.

Крім того, за її словами, найближчим часом Фонд оприлюднює оновлений меморандум, який містить умови продовження співпраці з МВФ.

Як повідомлялося, пізно ввечері 14 вересня Міжнародний валютний фонд завершив другий перегляд чотирирічної програми співпраці з нашою країною, схваленої в березні 2015 року, і ухвалив рішення виділити Києву третій за рахунком кредитний транш обсягом 1 млрд дол. Таким чином, загальний обсяг вже виділеного фінансування становитиме 7,62 млрд дол за загального обсягу кредитування 17,5 млрд дол.

Як очікується, кошти Фонду надійдуть в Україну в найближчі дні і будуть спрямовані на поповнення золотовалютних резервів.

Коментуючи рішення Ради директорів Фонду, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард підкреслила, що Україна демонструє ознаки економічного відновлення. Однак країні багато що належить зробити, щоб домогтися стабільного економічного зростання.

У свою чергу президент України Петро Порошенко зазначав, що рішення Фонду відкриває для нашої країни вікно можливостей для залучення інвестицій в економіку.

Міністр фінансів Олександр Данилюк раніше заявив, що транш МВФ сприятиме стабільності гривні.

Рішення про надання коштів було ухвалено після більш як річної паузи у відносинах між Україною і МВФ. У разі, якщо в найближчі місяці українській владі вдасться переконати МВФ в незмінності курсу на проведення реформ і продемонструвати прозорий бюджетний процес, конструктивну податкову реформу, лібералізацію валютного регулювання, обговорення пенсійної реформи, Київ може розраховувати на четвертий кредитний транш обсягом близько 1,3 млрд дол уже до кінця поточного року.

Рішення МВФ відкриває для України можливість отримати 1 млрд кредитних гарантій від уряду США, які будуть конвертовані в євробонди, а також 600 млн євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу і 500 млн дол кредиту від Світового банку для закупівлі газу для проходження осінньо-зимового періоду.       

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 794 | Додав: adminA | Теги: третій транш МВФ, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]