Чт, 2024-04-25, 06:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:21
Український уряд очікує мільярд від МВФ вже 14 вересня
Інші останні Економічні новини

  Рішення про надання чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду буде ухвалено вже 14 вересня, заявив президент України Петро Порошенко.

"Завтра, 14 вересня, у нас буде черговий мільярд - транш МВФ, який стане потужним фундаментом під нашою реформою", - сказав Порошенко у вівторок на церемонії відкриття дитячого садка в с. Слобожанське (Дніпровський р-н Дніпропетровської обл.).

Заступник голови НБУ Олег Чурій повідомив, що Національний банк України прогнозує в цьому році отримання двох траншів від Міжнародного валютного фонду, який планує проведення засідання щодо України 14 вересня, в загальній сумі 2,3 млрд дол.

"1 млрд дол. - це по цьому траншу, а якщо ми продовжимо співпрацю з МВФ, як за нашими прогнозами, ми отримаємо ще один транш - то це 1,3 млрд ще додатково. Тобто всього 2,3 до кінця року", - сказав Чурій.

Як повідомлялося, МВФ відновив розклад засідань Ради директорів, згідно з яким засідання стосовно України відбудеться 14 вересня. Очікується обговорення виконання Україною програм співробітництва та ухвалення рішення про надання нашій країні чергового - третього за рахунком за програмою ЕFF - кредитного траншу. Обсяг виділених коштів є предметом обговорення.

Поточна програма була прийнята в березні 2015 року терміном на 4 роки з обсягом фінансування 17,5 млрд дол. У 2015 року Україна отримала два транші загальним обсягом 6,7 млрд дол. і очікувала отримати третій в розмірі 1,7 млрд дол., проте через політичні події осені 2015 і зими 2016 року, які призвели до зміни уряду, доля третього кредитного траншу і виконання всієї програми співпраці в цілому виявилися під загрозою зриву.

Українське питання залишалося невирішеним аж до кінця серпня через традиційні канікули в МВФ. На початку вересня голова Департаменту зовнішніх зв'язків Джері Райс повідомив, що Україна залишається на порядку денному роботи Фонду, і рішення за програмою співпраці буде прийнято у другій половині вересня.

Увечері 7 вересня Порошенко повідомив, що мав розмову з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, після якого Рада директорів Фонду визначив дату засідання щодо України.

Ситуація на валютному ринку в Україні стабілізувалася - НБУ

Ситуація на валютному ринку в Україні стабілізувалася, і надмірний попит на валюту майже повністю закритий, повідомив сьогодні журналістам заступник голови Національного банку України Олег Чурій.

"Ми вважаємо, що ситуація на сьогодні стабілізувалася. Той надмірний попит, який виходив на ринок наприкінці серпня - на початку вересня, майже повністю закритий за рахунок того, що гривня девальвувала, а також за рахунок згладжування коливань за допомогою інтервенцій, які проводив Національний банк", - сказав Чурій.

За його словами, з кінця серпня регулятор провів 7 інтервенцій, в ході яких продав на ринку близько 200 млн дол. США.

"На сьогодні ситуація стабілізувалася. Ми вважаємо, що найближчим часом виростуть надходження від продажу агропродукції. В серпні місяці був такий сезонний фактор, як зростання попиту на валюту, при цьому валюта від нового врожаю ще не надійшла. Зростання надходжень валюти буде сприяти подальшій стабілізації ситуації", - додав Чурій.

Також він зазначив, що позитивний вплив на валютний ринок справить і очікуване надходження траншу від Міжнародного валютного фонду, який зазвичай згладжує коливання курсів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 858 | Додав: adminA | Теги: мільярд, МВФ, Український уряд, 14 вересня | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]