Чт, 2024-03-28, 19:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:28
Морську блокаду Криму планують на початок 2016 року
Інші останні Новини з регіонів України

Координатор акції з блокади Криму, віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов прогнозує старт морської блокади окупованого Росією Криму наприкінці 2015 – на початку 2016 року. Про це він сказав журналістам у Києві 15 грудня після зустрічі лідерів Меджлісу кримськотатарського народу з представниками дипломатичних місій, передає "Радіо Свобода".

"Деталі я не можу вам озвучити. Ми до неї (блокади – ред.) готуємося всіма силами і засобами, які у нас є. Найближча перспектива – це кінець року – початок наступного, тоді ви побачите в реальному вигляді, як вона відбуватиметься... Ми вас обов’язково поінформуємо, ви про це почуєте", – сказав він.

Іслямов додав, що є попередня згода лідерів Меджлісу на морську блокаду анексованого півострова. Він також зазначив, що ініціатори блокади прагнуть зробити окупацію Криму "максимально дискомфортною для окупантів" .

"Ми б хотіли, щоб перебування окупанта на нашій землі рідній було для нього якомога дорожчим і складнішим, ми цим займаємося, наскільки можна – видавлювати і випалювати звідти окупантів, бо це наші вулиці, наші могили, це наша історія, їм там нема чого робити, геть звідти, це наш дім" , – додав Іслямов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомляв, що група юристів вивчає правову можливість організації морської блокади Криму.

1 грудня координатор громадянської акції з блокади Криму Ленур Іслямов заявив, що після припинення постачань товарів, продуктів і електрики до Криму з материкової України буде "морська блокада" півострова, зокрема в районі Керченської переправи, яка зараз є основною транспортною артерією, що з'єднує Крим із Краснодарським краєм Російської Федерації.

Меджліс: необхідно об'єднати "кримські" і "донбаські" санкції проти Росії

Лідери кримських татар під час четвертої традиційної зустрічі Меджлісу кримськотатарського народу з представниками дипломатичних місій і міжнародних організацій, акредитованих в Україні, звернулись із закликом не розділяти санкції проти Росії за її діями на Донбасі і в Криму. Про це на брифінгу після зустрічі у Києві 15 грудня сказав уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, повідомляє "Крим.Реалії".

"Було порушено питання про необхідність об'єднання санкцій у зв'язку з Кримом і з подіями на сході нашої країни", – сказав Джемілєв.

Він зазначив, що оголошення і дія санкцій ускладнені тим, що Росія є постійним членом Ради Безпеки ООН з правом вето.

Рефат Чубаров заявив, що відмова від комплексного розгляду російської агресії на сході України і в Криму може сприяти легітимізації анексії півострова.

"Це може призвести до реальної втрати Криму, і кримські татари будуть кинуті на розтерзання окупантові", – сказав лідер Меджлісу на зустрічі з дипломатами.

За словами Мустафи Джемілєва, низка посольств не відповіли на запрошення на зустріч із Меджлісом. "Китай не відповів, Узбекистан... Росію не запрошували", – сказав уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу.

Джемілєв: чисельність переселенців з Криму становить 35 тисяч осіб

Мустафа Джемілєв заявляє, що чисельність переселенців з Криму становить 35 тисяч осіб. Про це він сказав на щорічній зустрічі Меджлісу кримськотатарського народу з главами дипломатичних місій в Україні.

Джемілєв нагадав, що після втечі в Росію колишнього президента Віктора Януковича, Крим опинився під окупацією.

"І в Криму встановився режим, який набагато гірший за режим Януковича, він навіть гірший від того радянського тоталітарного режиму, проти якого кримські татари за елементарне право повернутися на свою батьківщину і відновити свої громадянські й національні права боролися впродовж багатьох десятиліть", - заявив Джемілєв.

У цьому зв`язку він розповів, що в Криму після окупації здійснюються обшуки, арешти, викрадення і вбивства людей, довільна депортація, примус до депортації, притягнення людей до відповідальності за висловлення власних поглядів і приниження національної та людської гідності.

"Уся лють окупантів здебільшого обрушується на кримських татар. З приблизно понад 100 обшуків, проведених на території Криму з моменту окупації, більш як 95% проведені в будинках, школах, мечетях і оселях кримських татар. Переважна більшість кинутих до в`язниці, заарештованих, викрадених і вбитих - також кримські татари. З приблизно 35 тисяч тих, хто вимушено залишив територію Криму після окупації, знову ж, (більшість) кримські татари", - заявив Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу зазначив, що через імперську політику РФ кримські татари як корінне населення Криму стали національною меншиною.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 777 | Додав: adminA | Теги: початок 2016 року, морська блокада Криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]