Чт, 2024-04-18, 10:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:35
На Донбасі можуть розгорнути спецмісію ЄС. Мінські угоди продовжили
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Сьогодні, 30 грудня, відбулися телефонні перемовини лідерів "нормандської четвірки" (України, Росії, Німеччини та Франції). Президент України Петро Порошенко поінформував про ескалацію на Донбасі в останні тижні і наголосив на недопустимості невиконання Мінських домовленостей Росією та проросійськими бойовиками.

Глава Української держави підкреслив, що ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї окупованої території і до кордону. Він також вкотре наголосив на необхідності виведення всіх окупаційних військ з території України, передає прес-служба українського президента.

Співрозмовники домовилися про необхідність повного припинення вогню. А також закликали на початку 2016 року активізувати роботу в Тристоронній контактній групі над модальностями проведення місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. До цієї роботи має бути залучено Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ).

У цьому контексті президент України наголосив на необхідності скасування фейкових "виборів", які призначили проросійські бойовики. Він також вкотре підкреслив, що вибори на Донбасі мають відбутися за участі українських партій, українських ЗМІ, Центральної виборчої комісії, міжнародних спостерігачів та відповідно до всіх стандартів БДІПЛ ОБСЄ.

Для підтримання порядку та забезпечення безпеки під час виборчого процесу президент України запропонував розгорнути на території окупованих районів Донбасу спеціальну місію Євросоюзу з дотримання миру в рамках Спільної політики безпеки та оборони ЄС.

Президент Порошенко наголосив на необхідності негайного допуску на окуповані території всіх міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації "Лікарі без кордонів".

Співрозмовники домовилися про наступну зустріч міністрів закордонних справ Нормандської четвірки наприкінці січня 2016 року.

Порошенко закликав відпустити додому всіх українських заручників, зокрема і тих, які незаконно утримуються в Росії, з-поміж них Надію Савченко та Олега Сенцова.

Голова Української держави звернув уваги на деструктивну торговельно-економічну політику Росії щодо України.

Нагадаємо, 11-12 лютого у Мінську відбулися переговори з врегулювання кризи на Донбасі за участю президента України Петра Порошенка, президента РФ Володимира Путіна, президента Франції Франсуа Олланда і канцлера ФРН Ангели Меркель.

За підсумками переговорів було затверджено комплекс заходів, спрямованих на імплементацію вересневих Мінських домовленостей. Крім того, прийнято декларацію лідерів України, Франції, Німеччини і РФ на підтримку цих заходів.

Термін дії Мінських угод продовжили на 2016-й, модальність проведення виборів на Донбасі має бути визначено до лютого

Лідери країн "нормандського формату" домовилися продовжити термін дії Мінських угод на 2016 рік.

Про це йшлося під час телефонної розмови президента України Петра Порошенка, канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда і президента РФ Володимира Путіна, повідомляється на сайті Кремля.

"Лідери докладно обговорили ситуацію на південному сході України, що залишається напруженою і нестабільною, в контексті реалізації узгоджених 12 лютого 2015 року в Мінську домовленостей", - йдеться в повідомленні.

"Домовлено продовжити термін їх дії на 2016 рік. Наголошено на важливості подальшої роботи Контактної групи з метою повної та всеосяжної реалізації мінського Комплексу заходів", - повідомляють у Кремлі.

Крім того, робоча підгрупа з політичних питань Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі до кінця січня 2016 року має визначити модальності проведення виборів на Донбасі.

Про це йдеться у повідомленні Єлисейського палацу за підсумками телефонної розмови лідерів країн "Нормандської четвірки", передає УНІАН.

Президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко, президент Російської Федерації Володимир Путін та канцлер Німеччини Ангела Меркель відзначили необхідність виконання усього комплексу заходів із запровадження Мінських угод у 2016 році.

"Особлива увага була звернена на підготовку місцевих виборів на Донбасі, які повинні відбутися на початку наступного року", - наголошується у повідомленні.

"Всі учасники висловили свою підтримку робочій підгрупі з політичних питань, яка повинна допомогти визначити модальності виборів до кінця січня 2016 року за сприяння ОБСЄ та Венеціанської комісії", - йдеться у повідомленні.

У Єлисейському палаці стверджують, що наступна зустріч міністрів закордонних справ країн "нормандської четвірки" відбудеться на початку лютого 2016 року.

Президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент РФ Володимир Путін знову підтвердили свою прихильність дотриманню режиму припинення вогню на сході України. Лідери "нормандської четвірки" висловили необхідність "невідкладно координувати відведення важкого озброєння".

"Вони дійшли згоди, що ще одна зустріч міністрів закордонних справ "нормандської групи" має на початку лютого підбити підсумки щодо впровадження Мінського пакета", - йдеться у повідомленні.

У прес-службі голови Української держави за підсумками телефонної розмови лідерів "нормандської четвірки" зауважили, що наступна зустріч голів МЗС країн "нормандської четвірки" відбудеться наприкінці січня 2016 року.

Як повідомлялося, 11 грудня під час чергового засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку посол Франції при ООН Франсуа Делатр заявив, що президенти України, Франції, Росії та канцлер Німеччини під час зустрічі лідерів "нормандської четвірки" у Парижі 2 жовтня певною мірою перенесли термін виконання Мінських угод після 31 грудня.

Нагадаємо, 7 грудня уповноважений з питань України при Міністерстві закордонних справ Німеччини Йоганнес Реґенбрехт заявив, що країни "нормандської четвірки" можуть в найближчий час виступити із заявою про продовження термінів виконання Мінських угод.

Раніше голова підрозділу з питань "Східного партнерства" Зовнішньої служби ЄС Дірк Шубель заявляв, що термін виконання Мінських домовленостей може бути продовжено максимум на кілька місяців. За його словами, Мінські домовленості "не можуть бути виконані до кінця цього року, тому що вибори на території сепаратистів не можуть бути проведені до цього часу". Шубель заявляв, що таке "коротке продовження" підтримають Франція та Німеччина.

Так, 2 жовтня президент Франції Франсуа Олланд сказав, що місцеві вибори на окремих територіях Донецької та Луганської областей можуть бути проведені тільки у наступному році: "Щодо виборів. Це займе певний час. Ми не думаємо, що вибори зможуть пройти на територіях Східної України в умовах, які не будуть відповідати Мінським домовленостям. Ми в цьому впевнені, тому що нам потрібні три місяці для того, щоб їх організувати, і вони будуть організовані пізніше дати, яка передбачена для виконання Мінських домовленостей - 31 грудня 2015 року". Всі учасники переговорів "нормандської четвірки" виступили на підтримку проведення виборів у деяких районах Донецької та Луганської областей за українським законодавством під наглядом ОБСЄ. Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вибори на Донбасі повинні відбуватися за українським законодавством протягом 80 днів після ухвалення відповідного закону, а усім кандидатам на виборах у так званих "ДНР" і "ЛНР" має бути надано імунітет. Олланд додав, що в рамках зустрічі обговорювалося питання амністії, яка "повинна статися разом з виборами".

У свою чергу прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про вибори в так званих "ДНР" і "ЛНР" у відриві від політичних реформ в Україні є проблематичним.

Для проведення виборів на окупованому Донбасі підготують окремий закон. Голови МЗС країн "четвірки" перевірять виконання "Мінська"

На початку 2016 року глави МЗС країн "нормандської четвірки" повинні провести "ретельну інвентаризацію" ходу виконання Мінських домовленостей, повідомляється на сайті Кремля.

"Міністрам закордонних справ Росії, Німеччини, Франції та України доручено провести на початку 2016 року ретельну інвентаризацію ходу виконання Мінських домовленостей", - йдеться в повідомленні.

Також, як зазначають у Кремлі, буде продовжено й особисті контакти керівників чотирьох країн.

Крім того, у Кремлі заявляють, що лідери країн "нормандської четвірки" домовилися активізувати дискусії в Контактній групі, орієнтовані на якнайшвидшу підготовку і ухвалення закону про місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей.

Згідно з повідомленням, у ході розмови наголошувалося на принциповій необхідності чіткого дотримання режиму припинення вогню на лінії зіткнення на Донбасі.

"Це створювало б передумови для здійснення завдань, пов'язаних із подальшим просуванням політичного врегулювання", - заявляють у Кремлі.

"Домовлено, зокрема, активізувати дискусії в Контактній групі, орієнтовані на якнайшвидшу підготовку й ухвалення закону про місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей", - йдеться у повідомленні.

Як йдеться у повідомленні прес-служби уряду Федеративної Республіки Німеччина за підсумками телефонної розмови лідерів "нормандської четвірки", місцеві вибори на непідконтрольних українському уряду територіях сходу України мають пройти у першій половині 2016 року.

Канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко та президент РФ Володимир Путін приділили особливу увагу всіх сторін "до проведення місцевих виборів на Донбасі, які заплановані на першу половину 2016 року".

"Усі сторони підтримали робочу підгрупу з політичних питань (Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі) та її координатора (від ОБСЄ) П'єра Мореля", - сказано в повідомленні.

Також зазначається, що робочій групі з політичних питань буде запропоновано до кінця січня 2016 року за підтримки Бюро демократичних іститутів і прав людини ОБСЄ завершити підготовку проекту виборчого закону на Донбасі.

Окрім того, наголошується, що повинні бути вжиті відповідні заходи з дотримання безпеки для проведення виборів на Донбасі.

Зазначимо, що раніше, у вересні, президент Петро Порошенко критикував міркування Мореля щодо проведення виборів в окремих районах Донецькій і Луганській областях і розцінив "план Мореля" як особисту думку автора. Додамо, що офіційно "план Мореля" називається "Елементи для тимчасового закону про місцеві вибори в деяких районах Донецької та Луганської областей".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 839 | Додав: adminA | Теги: продовження, мінські угоди, Донбас, спецмісія ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]