Сб, 2024-04-20, 08:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:44
Рада направила до Конституційного суду проект судової реформи
Інші останні Політичні новини

Верховна Рада підтримала постанову про спрямування до Конституційного суду України законопроекту президента про внесення змін до Основного закону в частині правосуддя (№3524/П), пише Інтерфакс-Україна.

За відповідне рішення у вівторок проголосував 291 народний депутат.

Відповідно до регламенту Верховної Ради після включення законопроекту про внесення змін до Конституції України до порядку денного сесії депутати спрямовують його до КС України для отримання висновку про відповідність законопроекту статтям 157 і 158 Основного закону. Після отримання виведення КС парламент попередньо схвалює законопроект (перше читання) мінімум 226 голосами. Остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю голосів (не менш ніж 300).

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект забезпечить незалежність судової влади, підвищить вимоги і професійні стандарти до суддівського корпусу, обмежить імунітет суддів, оптимізує систему судоустрою, забезпечить інституційні можливості прокуратури, адвокатури і системи виконання судових рішень, а також забезпечить безперервну та ефективну роботу органів судової влади в перехідний період.

Законопроект пропонує деполітизувати судову владу і забезпечити її незалежність. Зокрема пропонується переглянути конституційні повноваження Верховної Ради і президента у сфері правосуддя відповідно до міжнародних стандартів. Президент пропонує передати повноваження Верховної Ради з обрання суддів Вищій раді правосуддя.

Пропонується також скасувати інститут "призначення судді на посаду уперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний термін") і призначати суддею на посаді безстроково. Це положення не стосується суддів КС, які, як і раніше, призначатимуться на дев'ять років. Суддю призначатиме президент за поданням Вищої ради правосуддя, що "забезпечить виключно церемоніальну роль глави держави в цьому процесі".

Повноваження із звільнення суддів і їхнього переведення з одного суду в інший передаються Вищій раді правосуддя.

Законопроект також визначає основи правового статусу, порядок формування і діяльності, а також повноваження Вищої ради правосуддя, яка не залежить від політичного впливу і є органом, що відповідає за суддівську кар'єру і вживає заходів із забезпечення незалежності суддів.

У законопроекті враховано рекомендації експертів Венеціанській комісії зі складу Вищої ради правосуддя і суб'єктів її формування, зокрема, про те, що більшість її членів мають бути судді, яких обирає суддівський корпус.

Законопроект пропонує підвищити вимоги і професійні стандарти для суддівського корпусу.

Так, пропонується змінити основи конституційно-правового статусу судді, зокрема, підвищити вікові та професійні цензи до кандидатів на посаду судді, запровадити конкурсний принцип призначення судді на посаду, уточнити й посилити гарантії незалежності і недоторканності суддів.

Згідно із законопроектом, на посаду судді може бути призначений громадянин України не молодший 30 і не старший 65 років, що має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права не менш ніж п'ять років, володіє державною мовою.

У законопроекті також закладений інститут функціонального імунітету судді замість передбаченого Конституцією України абсолютного імунітету.

Законопроект передбачає, що суддю не можна притягати до відповідальності за винесене ним судове рішення, за винятком скоєння злочину або дисциплінарного порушення. За дії, не пов'язані з виконанням суддівських функцій, суддя має нести юридичну відповідальність в загальному порядку.

Документ передбачає, що Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським статутом Міжнародного кримінального суду. Законопроект пропонує істотно змінити юридичний статус органів прокуратури.

Пропонується вилучити з Конституції України розділ VII "Прокуратура" в повному обсязі, а наведені відповідно до міжнародних і європейських стандартів положення, що визначають юридичний статус органів прокуратури, внести в розділ VIII "Правосуддя".

Зокрема, з переліку функцій прокуратури вилучається низка не властивих (за європейськими стандартами) їй функцій, таких як нагляд за виконанням прав і свобод людини і громадянина; нагляд за дотриманням законів з цих питань органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими і службовими особами (так званий "загальний нагляд"). Водночас органи прокуратури отримають широкі процесуальні можливості - підтримка публічного звинувачення в суді; процесуальне керування досудовим розслідуванням; нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку.

Зміни пропонують удосконалити роботу КС. З переліку повноважень КС глава держави пропонує прибрати тлумачення законів України і запровадити інститут індивідуальної конституційної скарги.

Передбачається, що право на звернення з конституційною скаргою до Конституційного суду отримує особа, яка вважає, що застосований в кінцевому судовому рішенні в її справі закон України суперечить Конституції України. Конституційна скарга може бути подана у разі, якщо усі інші національні засоби правового захисту вичерпано.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, запропоновані зміни повністю відповідають європейським і міжнародним стандартам, враховують висновки і зауваження Венеціанської Комісії і дадуть можливість забезпечити функціонування судової влади за принципами верховенства права і гарантуватимуть право кожному громадянинові на справедливий судовий розгляд справ незалежним і неупередженим судом.

Раніше президент Петро Порошенко наголошує, що основним завдання проведення реформи правосуддя та внесення змін до Конституції України є забезпечення верховенства права, утвердження справді незалежного суду.

"Ключова позиція - зробити суд і судову гілку влади загалом по-справжньому незалежною", - сказав Порошенко.

Раніше президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо наголошував на необхідності діяти рішуче і швидко у проведенні конституційної реформи в Україні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 811 | Додав: adminA | Теги: рада, проект судової реформи, Конституційний суд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]