Пт, 2024-04-26, 01:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:53
У НБУ розповіли про ризики для гривні та зняття валютних обмежень. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини
Голова Національного банку України Валерія Гонтарєва вказує на численні ризики, які можуть перешкодити реалізації закладеного Мінфіном до держбюджету-2016 року і раніше розрахованого МВФ середньорічного прогнозу курс гривні 24,1 грн/1 дол, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зі свого боку, Нацбанк вважає такий прогноз реалістичним, але усвідомлює ризики, які можуть цьому перешкодити", - сказала вона на підсумковій прес-конференції в Києві у вівторок.

Гонтарєва наголосила, що йдеться про внутрішні та зовнішні чинники поза зоною контролю монетарної політики, які можуть позначитися на курсі гривні та рівні інфляції.

Зокрема, вона вказала на ризики погіршення зовнішньої кон'юнктури світових ринків, а надто подальше зниження цін на сталь і зернові, й зазначила, що збалансування попиту і пропозиції на цих ринках відбувається доволі повільно.

Голова Нацбанку також наголосила на розпочатому ФРС циклі підвищення ставок, що створює тиск на валюти країн, які розвиваються, і на труднощах із позиками.

"Є ризик поступового вичерпання переваги українських експортерів, зокрема металів", - сказала Гонтарєва.

Водночас голова Нацбанку зазначила, що йдеться лише про можливі ризики, які можуть бути врівноважені позитивними чинниками, зокрема зниженням цін на нафту й інші енергоносії, припливом інвестицій у результаті відновлення економічного зростання в Україні.

Гонтарєва додала, що Національний банк України в наступному році планує поступове скасування запроваджених у 2014-2015 роках валютних обмежень відповідно до темпів реалізації попередніх умов, передбачених у дорожній карті.

"Наступного року ми плануємо поступове послаблення і навіть зняття валютних обмежень. Ми не тільки плануємо поступове послаблення валютних обмежень, які були введені цього року і 2014 року, ми плануємо також поступово перейти до нового валютного регулювання", - сказала Гонтарєва.

Раніше повідомлялось, що Національний банк не бачить підстав до посилення коливань курсу гривні, і водночас має інструментарій та золотовалютні резерви для зняття безпідставної напруженості на валютному ринку в разі необхідності.

Резерви Нацбанку України в 2015 році зросли на 77% і досягли 13,3 млрд дол

Міжнародні резерви Національного банку України (НБУ) з початку 2015 року збільшилися на 77% – до 13,3 млрд дол, повідомила голова НБУ Валерія Гонтарєва на підсумковій прес-конференції в Києві у вівторок.

Вона наголосила, що головним результатом 2015 року є досягнення фінансової стабільності.

Як повідомлялося, міжнародні резерви НБУ в 2014 році впали в 2,7 раза – з 20,42 млрд дол до 7,53 млрд дол. У листопаді 2015 року вони збільшилися на 186 млн дол, або на 1,4%, - до 13,148 млрд дол.

Гонтарєва зазначила, що Нацбанк з початку року придбав на ринку 1,6 млрд дол, а чиста купівля банками валюти у населення становила 1,5 млрд дол, що дозволило їм збільшити свою валютну позицію.

Глава Нацбанку нагадала, що спочатку прогнозувала зростання резервів у нинішньому році до 15-18 млрд дол, однак цьому перешкодила пауза в програмі розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Ми очікуємо відновлення співпраці з МВФ на початку 2016 року", – сказала Гонтарєва.

Вона зазначила, що Нацбанк продовжить політику гнучкого обмінного курсу та викуп надлишкової пропозиції валюти, продаючи її лише для згладжування коливань та обслуговування держборгу.

"У разі надмірних перекосів Нацбанк продовжить використання наявних інструментів. Ми не кинули валютний ринок напризволяще. Ми залишаємо за собою право здійснювати інтервенції", – наголосила глава НБУ.

Ліквідність банківської системи надмірна й перевищує 109 млрд грн

Банківська система України нині характеризується надліквідністю, заявила голова НБУ Гонтарєва.

"Ліквідність банківської системи перевищує 109 млрд грн", - сказала вона на підсумковій прес-конференції в Києві у вівторок.

Гонтарєва уточнила, що на коррахунках банків 33 млрд грн, а ще 76 млрд грн вони тримають на депозитних сертифікатах Нацбанку.

Окрім того, Фонд гарантування вкладів має ще 9,4 млрд грн, а уряд на рахунках Державної казначейської служби - 20,5 млрд грн, що виводить на широку ліквідність в 139 млрд грн.

"Гроші в Україні є, і банківська система чекає початку кредитування, але для цього потрібно реформувати судову систему і посилити права кредиторів", - заявила очільниця НБУ.

Обсяг офіційного зовнішнього фінансування України у 2016 році становитиме 8,87 млрд дол

Обсяг зовнішнього фінансування, що його одержить Україна від міжнародних фінансових організацій і донорів у 2016 році, становитиме 8,87 млрд дол. Про це йдеться в інформаційних матеріалах, розданих журналістам під час підсумкової прес-конференції голови НБУ Валерії Гонтарєвої.

Зокрема, планується, що в 2016 році фінансування від МВФ становитиме 4,58 млрд дол., Світового банку - 0,21 млрд дол., Євросоюзу - 1,55 млрд дол., єврооблігації під гарантії США - 1 млрд дол. та інше фінансування - 1,53 млрд дол.

Згідно з даними НБУ, за підсумками 2015 року Україна одержала 11 млрд дол. за програмою МВФ і пов`язаним офіційним фінансуванням від країн-партнерів і міжнародних організацій. Крім того, Україна домовилася в 2015 році про відкриття валютних свопів на загальну суму 3,8 млрд дол. від Китаю, Швеції й Польщі.

МВФ схвалив програму кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility - EFF) загальним обсягом 17,5 млрд дол. терміном на 4 роки 11 березня цього року. Перший транш за новою програмою в обсягу 5 млрд дол. Україна отримала 13 березня, другий на 1,7 млрд дол. – 4 серпня.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 732 | Додав: adminA | Теги: зняття валютних обмежень, гривня, ризики, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]