Чт, 2024-04-25, 20:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:39
У Раді тривають суперечки про бюджет і податкову реформу. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман заявляє, що робоча група, яка працює над проектом бюджету на 2016 рік, вийшла на ряд узгоджених позицій. Про це він сказав сьогодні на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту, передає УНІАН.

Гройсман нагадав, що до складу відповідної робочої групи увійшли прем`єр-міністр, міністр фінансів, а також представники всіх фракцій парламенту та представники Податкового і Бюджетного комітетів ВР.

За його словами, учасники робочої групи "фактично вийшли на ряд узгоджених позицій".

"Перше - ми відстояли фінансово децентралізацію. Це буде означати, що місцеві бюджети матимуть ту саму систему, як і в 2015 році, що є надзвичайно позитивним кроком", - наголосив Гройсман.

Також, за його словами, було узгоджено, що Єдиний соціальний внесок, тобто податок на заробітну плату, буде знижено до 22%. Він додав, що це дозволить детінізувати зарплату, а також дозволить "перевести зарплату в абсолютно відкриту площину".

Гройсман зазначив, що також досягнуто домовленості, що "ми зберігаємо для малого і середнього бізнесу систему спрощеного оподаткування".

Голова ВР висловив побажання, щоб бюджет був ухвалений парламентом і почав діяти вже з 1 січня 2016 року.

Крім того, Гройсман не виключає проведення позачергових засідань для роботи над бюджетним процесом.

Стосовно питання ухвалення держбюджету, Гройсман наголосив, що до кінця року залишився лише один пленарний тиждень.

Перед тим, як розглядатимуться інші, пов`язані з бюджетом питання, зазначив він, на розгляд буде внесено два проекти постанов про те, "що ми з 22 по 25 (грудня - ред) маємо їх розглянути".

"Якщо ми будемо бачити, що 24 чи 25 ми не встигаємо, тоді парламент може ухвалити додаткове рішення, - продовжити нашу роботу на день, на два, на три. Але це ми будемо знати тільки у п`ятницю", - сказав спікер.

Він закликав підтримати проекти постанов щодо особливостей розгляду питання про ухвалення держбюджету.

ВР цього тижня має зосередитися винятково на коригуванні Податкового кодексу та формуванні бюджету, вважає Луценко

Лідер фракції "Блоку Петра Порошенка" Юрій Луценко пропонує присвятити нинішній пленарний тиждень законопроектам, пов’язаним з податковим та бюджетним процесом. Про це він заявив сьогодні під час Погоджувальної ради парламенту.

Луценко наголосив, що єдиним пріоритетом парламенту на цьому пленарному тижні мають бути законопроекти, що стосуються коригування податкового законодавства та ухвалення держбюджету.

За його словами, щонайменше 12 законопроектів щодо податкової реформи та державного бюджету потребують доопрацювання.

"Відтак я пропоную решту законопроектів зняти з розгляду цього тижня, бо через слабку підготовку документів уряду ми маємо щонайменше 12 законів, що формують податковий і бюджетний процес, до яких є дуже багато питань", - заявив Луценко.

Так, парламентарій наголосив на необхідності присвятити цей тиждень тільки питанням "підготовки коригування Податкового кодексу на чинній законодавчій базі", а також формуванню бюджету.

Він наголосив на необхідності захисту вітчизняного сільгоспвиробника у Податковому кодексі, необхідності збереження спрощеної системи для вітчизняного підприємництва, а також необхідності продовження політики децентралізації.

На його думку, завтра у парламенті необхідно ці 12 законопроектів включити до порядку денного і зосередитись над роботою з ними.

Березюк побачив у бюджеті "повзучу, деспотичну централізацію"

Фракція "Самопомочі" вважає запропонований урядом проект держбюджету на 2016 рік неякісним і не буде за нього голосувати, доки не отримає даних про постатейні витрати. Про це під час погоджувальної ради у понеділок заявив лідер фракції Олег Березюк.

"Підтвердженням того, що курс держави є на повзучу, деспотичну централізацію є бюджет на 2016 рік. На жаль, це є як і повзуча, прихована, так і пряма централізація витрат", – сказав він.

За словами Березюка, минулого року були прийняті якісні закони, які збільшили надходження до місцевих бюджетів більш ніж на 25 млрд гривень, однак бюджет-2016, за його словами, забере у прямий і непрямий спосіб понад 36 млрд з місцевих бюджетів.

"Ми не просто повертаємося до минулого року – ми грабуємо місцеве самоврядування в прямий спосіб. Це неприпустимо", – заявив він.

Березюк запевнив, що "Самопоміч" не буде "торкатися до розгляду цього бюджету в залі", доки не побачить постатейних витрат.

"Паспорт з кожної статті. Це є задача парламентаря – переглянути це. Я думаю, ми там знайдемо не менше 100 млрд гривень неефективних витрат або витрат, які непотрібні", – заявив він.

Тимошенко вимагає скликати загальні збори коаліції

ВО "Батьківшина" вимагає скликання загальних зборів коаліції. Про це на засіданні Погоджувальної ради ВР у понеділок заявила лідер фракції Юлія Тимошенко, передає "Українська Правда".

"Розвал управління сьогодні мусить стати предметом обговорення на загальних зборах коаліції. У нас за коаліційною угодою є такий орган… який зібрався лише один раз показушно, коли коаліція створювалася, і після цього жодного разу загальні збори коаліції скликані не були", - заявила Тимошенко.

"Ми як "Батьківшина" вимагаємо скликання загальних зборів коаліції", - наголосила вона.

Також політик назвала Податковий кодекс, який подав уряд, "профнепридатним".

Вона подякувала депутатам, які зараз "дотягують цей кодекс" і відзначила, за яких умов фракція за нього проголосує:

"Ми будемо голосувати, якщо буде збережена пільгова податкова система для аграріїв і малого бізнесу, якщо буде єдиний соціальний внесок до 20-22%, якщо буде справедливо встановлена рентна плата", - сказала Тимошенко.

"Крім того, ми заявляємо, що мусить бути скасований додатковий імпортний збір у 10%, який є, а також усе оподаткування пенсій, яке є в країні", додала вона.

Як повідомлялося, 17 грудня Верховна Рада провела позачергове засідання, на якому депутати висловили невдоволення з поданим до парламенту пакету законопроектів, в який входить проект держбюджету-2016 і зміни в Податковий кодекс.

Зранку 17 грудня спікер парламенту Володимир Гройсман заявив, що народні депутати погодили можливість коригування чинного Податкового кодексу, з метою збалансування бюджету на наступний рік.

Раніше народні депутати-члени комітету з питань податкової та митної політики запропонували зверстати бюджет на чинній податковій базі, а вже в наступному році почати серйозну системну роботу над новим податковим кодексом, який вступить в дію у 2017 році.

Нагадаємо, Верховній Раді пропонують ухвалити державний бюджет на 2016 рік з доходами 601,430 млрд гривень і видатками 674,083 млрд гривень.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 809 | Додав: adminA | Теги: рада, бюджет, податкова реформа, суперечки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]