Вт, 2024-04-16, 17:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:15
Україна очікує ухвали щодо безвізового режиму з ЄС. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини

Президент Петро Порошенко чекає від Європейської Комісії 18 грудня оголошення принципового рішення щодо питання запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Шенгенської зони.

"Я для цього приїхав у Брюссель. Для того щоб у ході відвертого діалогу ми зняли всі перешкоди для того, щоб завтра було оголошено важливе рішення про те, що Україна виконала критерії Плану дій з лібералізації візового режиму", – сказав глава держави під час спільної прес-конференції з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, передає прес-служба президента.

Президент назвав це рішення особливо важливим для України та українців, якого вони чекали сім років.

"Я стояв на початку цього процесу. Думаю, що всі ми розуміємо, наскільки це важливо. Це перший відчутний результат нашої співпраці з Євросоюзом, і дуже сподіваюся, що внаслідок цих консультацій Європейська Комісія буде готова внести на розгляд Ради Європейського Союзу та Європейського Парламенту законодавчу ініціативу про скасування візового режиму з Україною в першій половині 2016 року", – сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що Україна й надалі продовжуватиме впровадження системних реформ у сфері юстиції, внутрішніх справ, а також боротьбу з корупцією, включаючи забезпечення функціонування антикорупційних органів, органів повернення активів тощо.

"Наші успіхи на шляху реформ є єдиною гарантією позитивного рішення країн-членів ЄС та Європарламенту про найшвидше запровадження безвізового режиму України і ЄС. Треба розуміти, що це важливий етап", – підкреслив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що під час цього візиту у Брюссель мав низку зустрічей з керівництвом країн-членів Євросоюзу, на яких було чітко заявлено – у своєму рішенні про підтримку вони чітко орієнтуватимуться на рішення Єврокомісії.

Депутати вимагають від уряду виділити кошти на візову лібералізацію

У комітеті Верховної Ради України з європейської інтеграції вважають неприпустимим ухвалення державного бюджету на 2016 рік за умови відсутності видатків на виконання зобов’язань України перед Європейським Союзом у питанні візової лібералізації. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила голова комітету ВР з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко.

"На комітеті євроінтеграції ухвалили рішення про неприпустимість прийняття бюджету на 2016 рік, якщо в ньому не буде передбачено видатків на фінансування антикорупційних органів", – написала вона.

Вона підкреслила, що депутати комітету звернулися до уряду і бюджетного комітету з вимогою передбачити належне фінансування в бюджеті на наступний рік зобов’язань України, взятих у рамках безвізового діалогу Україна-ЄС та виконання Угоди про асоціацію.

Для цього, як підкреслила Геращенко, необхідно забезпечити фінансування належного функціонування Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства з питань запобігання корупції, Агентства з пошуку та управління активами, отриманими злочинним шляхом, в частині функцій управління та розпорядження майном.

Важливим є також фінансування впровадження посвідчення громадянина України у формі паспорт-картки, забезпечення захисту осіб у кримінальному судочинстві (захист свідків) відповідно до стандартів ЄС, імплементацію Плану дій щодо реалізації Національної стратегії з прав людини, посилення політики щодо антидискримінації та захисту персональних даних.

"Будемо контролювати наявність цих видатків у бюджеті і не дамо уряду про них "забути", – підкреслила Геращенко.

Зазначимо, Україна взяла на себе зобов’язання завершити запуск антикорупційних органів, необхідних для скасування віз.

Як повідомлялося, Порошенко і керівництво ЄС досягли попередньої угоди про надання Україні безвізового режиму, звіт про стан виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму буде опублікований 18 грудня.

Раніше комісар з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганнес Ган повідомив, що доповідь Єврокомісії про виконання Україною умов для скасування віз з ЄС буде оприлюднено 15 грудня. Однак згодом з'явилася інформація про перенесення терміну публікації доповіді. Опублікування звіту відкладено через невідповідність поправок у закон Нацагентства з повернення та управління незаконно виведеними активами вимогам Єврокомісії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 743 | Додав: adminA | Теги: ухвала, україна, безвізовий режим, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]