Чт, 2024-04-25, 22:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:28
Україні готують "тюремну гуманізацію": жінкам не даватимуть довічне, а зекам дозволять татуювання
Інші останні Кримінальні новини

Верховна Рада має намір унеможливити покарання жінок за кримінальні правопорушення у вигляді довічного позбавлення волі. За законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються гуманізації відповідальності жінок" (№2254-а) у першому читанні проголосувало 228 народних депутатів, передає Інтерфакс-Україна.

Законопроект передбачає внесення змін до ст.64 Кримінального кодексу України, які унеможливлять призначення найсуворішого виду покарання - довічного позбавлення волі - жінкам, які вчинили кримінальне правопорушення.

Дана ініціатива пропонує встановити, що поряд з особами, які вчинили злочини у віці до 18 років, і стосовно осіб у віці 65 років не застосовується такий вид покарання, як довічне позбавлення волі, як і щодо жінок, які вчинили кримінальний злочин.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, наразі в Україні довічне покарання відбуває лише 24 жінки і їхня кількість не збільшується вже протягом тривалого часу. При цьому держава витрачає значні кошти на утримання довічно засуджених жінок. Для них побудована окрема ділянка, створюються специфічні умови праці, витрачаються значні людські та фінансові ресурси, що обумовлюється необхідністю ізоляції цих категорій засуджених.

Рада має намір амністувати найбільш незахищених та соціально вразливих засуджених

Верховна Рада України має намір амністувати найбільш незахищених та соціально вразливих засуджених громадян. За законопроект "Про амністію в 2015 році" (№2118) у першому читанні проголосували 240 народних депутатів.

Законопроект пропонує оголосити амністію щодо найбільш незахищених та соціально вразливих категорій засуджених. Це, зокрема, неповнолітні та жінки, а також чоловіки, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів, чоловіки-інваліди I, II і III груп, хворі на туберкульоз, онкозахворювання, особи, які досягли пенсійного віку, учасники бойових дій.

Законопроект також визначає категорії засуджених, до яких амністія не застосовується. Зокрема, амністія не застосовується до осіб, які раніше були звільнені з місць позбавлення волі умовно-достроково і знову вчинили тяжкий або особливо тяжкий злочин; які злісно порушують режим у період відбування покарання; які засуджені за злочини проти основ національної безпеки України тощо.

ВР має намір гарантувати засудженим право відбувати покарання близько до місця проживання

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення зміни до статті 93 Кримінально-виконавчого кодексу України" (щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця постійного проживання родичів). Як передає УНІАН, за відповідний законопроект (№2253а) проголосували 238 із 335 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом передбачено, що засуджений може вибирати, де відбувати покарання: в установі відповідного рівня безпеки, яка є найближчою до місця його проживання до засудження чи до місця постійного проживання його родичів.

Як йдеться в пояснювальній записці, "необхідність ухвалення закону обумовлена невідповідністю положень національного законодавства стосовно визначення місця розташування установ, в яких мають відбувати покарання засуджені, стандартам Європейського суду з прав людини та іншим стандартам Ради Європи".

При цьому зазначається, що у рішенні Європейського суду з прав людини "Вінтман проти України" було встановлено порушення статті 8 Європейської конвенції з огляду на те, що засуджений протягом багатьох років утримувався на відстані близько 700 кілометрів від місця його проживання та не міг домогтися переведення ближче до домівки. Це призводило до досить типового наслідку – суттєвого ускладнення для його сім’ї (у випадку Вінтмана - його хворої матері) приїжджати до нього на побачення.

Рада хоче офіційно дозволити ув'язненим робити татуювання і вживати жаргонну лексику

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України (щодо гуманізації порядку і умов виконання покарань) (№2252а). За це рішення проголосували 244 народних депутати із 336, зареєстрованих у сесійній залі.

Законопроектом встановлюється, що громадський контроль за дотриманням прав засуджених під час виконання кримінальних покарань у виправних колоніях, арештних домах, виправних центрах та слідчих ізоляторах здійснюють спостережні комісії, які діють на підставі цього Кодексу та Положення про спостережні комісії, що затверджується Кабінетом міністрів України, а у виховних колоніях – піклувальними радами.

Крім того, встановлюється, що засуджений до позбавлення волі відбуває весь термін покарання в одній виправній чи виховній колонії у межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до його місця проживання до засудження. За заявою засудженого його може бути направлено на відбування покарання до виправної чи виховної колонії у межах адміністративно-територіальної одиниці відповідно до місця проживання родичів.

У дільниці посиленого контролю тримаються засуджені, які систематично (два та більше разів) вчиняють злісні порушення встановленого порядку відбування покарання, що загрожували безпеці персоналу, засуджених або інших осіб. Загальна тривалість перебування особи у дільниці посиленого контролю не може перевищувати 6 місяців.

Крім того, із переліку засуджених до позбавлення волі, які не підлягають переведенню до дільниці соціальної реабілітації, виключаються вагітні жінки та жінки, які мають при собі дітей віком до 3 років.

Із переліку обов`язків засуджених виключається виконання робіт із благоустрою колонії. Водночас, із переліку того, що заборонено засудженим, виключається заборона на вживання нецензурних та жаргонних слів, а також заборона давати і присвоювати прізвиська.

Також знімається заборона наносити собі або іншим особам татуювання. Якщо у чинному законодавстві йдеться про заборону тримати тварин, то нині пропонується встановити заборону на тримання тварин без дозволу адміністрації.

Серед іншого, законопроектом встановлюється, що короткострокові побачення надаються з родичами або іншими особами у присутності представника колонії, за винятком жінок, що відбувають позбавлення волі, яким побачення з дітьми надається без обов’язкової присутності представника колонії.

Можливість здійснювати телефонні розмови надається засудженим одразу після прибуття до установи виконання покарань, в тому числі і під час перебування у дільниці карантину, діагностики та розподілу.

Примусове годування засудженого може бути здійснене лише на підставі рішення суду, схваленого за висновком лікаря, що засуджений опиняється перед загрозою розладу здоров’я перманентного характеру та існує очевидна загроза його життю.

Час роботи засуджених у період відбування ними покарання у виді позбавлення волі зараховується до стажу роботи для призначення трудової пенсії. У виправних колоніях на особовий рахунок засуджених, які отримують пенсію, зараховується незалежно від усіх відрахувань не менш ніж 50% пенсійної виплати.

Раніше Верховна Рада України дозволила застосовувати дострокове звільнення для осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Відповідний законопроект №2292 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо заміни довічного позбавлення волі більш м'яким покаранням" у четвер, 26 листопада 2015 року, підтримали 223 нардепи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: довічне, україна, татуювання, жінки, тюремна гуманізація | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]